söndag 23 oktober 2011

Det är nu som vi ska ta kampen!

I dag har en ny opinionsmätning presenterats som visar på att stödet för socialdemokraterna är nere i 25,5 procent. En låg nivå som har nåtts på mindre än två veckor, samtidigt som moderaterna ökar med en allt mer självsäker Fredrik Reinfeldt. En bottennivå nu när hösten är här och vindarna har blivit kallare och hårdare, regnet piskar allt och alla och mörkret breder ut sig allt mer. Vintern nalkas med ännu mer kyla och mörker. Vi kryper alla ihop för att värma oss och försöka undvika det som sker i hopp om en bättre morgondag. Det är mitt i allt detta som vi ska komma ihåg att när det är som allra mörkast är ljuset faktiskt på väg. För oss socialdemokrater gäller det nu att resa sig upp, sträcka på ryggen, klä oss ordentligt, lyfta blicken, ta tag i våra arbetsredskap och ge oss rakt in där det är som allra mörkast, kallast och jobbigast. Det är nu som vi tar kampen för ett bättre Sverige.
 
För ett litet tag sedan skrev jag ett blogginlägg som handlade om att vi nu måste sluta upp med att ha gamnacke. Det gäller fortfarande. Det får bli ett slut med självspäkning av olika slag och smådarra inför motståndaren Fredrik Reinfeldt och hans regering. Här gäller det att räta på ryggen, slappna av i axlarna och se till att vi är alla på hugget. Vi kan inte bara låta partiledaren dra det stora lasset. Det måste till en förändring. Det är dags att verkligen bedriva en aktiv oppositionspolitik där vi kommer med nya visioner och idéer med grund inom socialdemokratin. Gör vi det kommer folk att inte fokusera på det som nu har hänt.
Mörkret betvingas med hjälp av ljus och kylan med värme. Det är detta som vi ska bära med oss för var och en av oss har detta inombords. Istället för att huka när motståndarna dundrar fram i terrängen gäller det att vi står emot och går på offensiven istället. Det kommer i sin tur tvinga dem att förhålla sig till oss, inte tvärtom som det tyvärr ofta är. Vi ska inte vara blyga och be om ursäkt för vår existens. Istället är det precis tvärtom, något som partiet måste ta till sig.
Håkan Juholt är ute och träffar medlemmarna och väljare för att be om ursäkt och förhoppningsvis vända trenden. För nu är det dags att gå på offensiven men vi kan inte låta partiledaren vara längst fram själv. Vi måste vara många fler. Här bär alla medlemmar ett lika stort ansvar även om riksdagsledamöterna och partistyrelsen helst ska vara där framme. Ju fler vi är desto mer politik kan vi föra ut och diskutera. För om politiken och Sverige framtid är i centrum i valet 2014 kommer alliansen inte att vinna.
Vi ska inte göra om samma misstag från förra mandatperioden då samarbetet mellan de rödgröna partierna ledde till att vårt interna arbete med att vässa politiken och ta fram en politik för framtiden stannade upp. Byggandet av en starkare organisation och politik måste det nu vara fokus på. Tankarna om ett öppet och modernt parti tillsammans med kunskapsbaserad ekonomi, värdeburen tillväxt och sociala investeringar är det vi ska bygga vidare på för att skapa ett framtidssamhälle i samklang med naturen och världens tillgångar där människor lever i trygghet och mår bra.
Jag tror på den socialdemokratiska idén och den värdegrunden som vi har med oss. De är lika moderna idag som innan och kommer att vara lika moderna i morgon. Vi har haft en politik som byggt upp Sverige och gjort att människor har fått det bra. Visionerna har pekat på det samhälle som skulle kunna byggas och det har uppskattats av folket. Det blir därmed ganska skrattretande när Fredrik Reinfeldt varnar människor för att ha visioner och att de kostar pengar. Man ska vara nöjd med det man har och bygga vidare lite grann på det. Självklart säger han så här för Fredrik Reinfeldt vet att om visioner får styra politiken och valrörelsen 2014 kommer alliansen att förlora.
För socialdemokraterna gäller det att prata politik och om den vision vi har för att bygga ett bättre Sverige. Vi medlemmar måste alla vara med i detta. För nu är det dags att ta kampen. Vi gör det för landets invånare och för att Sverige ska stå bättre rustat i framtiden.  Jag tänker vara längst fram och ta kampen. Nu är det bara full fart framåt som gäller.
Martin Moberg skriver om att falla och sedan ta sig upp igen. In Your Face om att moderaterna lämnar walk over. Peter Andersson tar också upp opinionsmätningen samt om röda höstlöv, Thomas Böhlmark om att oppositionens problem påverkar också alliansen,  Ner kommer man alltid med några intressanta funderingar, Johan Westerholm om att vara socialdemokrat men inte partist,
Alliansfrittsverige skriver helt korrekt att moderaterna försöker skriva om historien när det handlar om vem som tog fighten mot apartheid. Jag sträcker mig så långt som att säga att moderaterna, och därmed Fredrik Reinfeldt, ljuger om detta. Maktfullkomligheten sprider sig från det partiet. Norrköpingsbloggen om lögn och verklighet. HBT-sossen skriver hur nära vi är i Sverige att ha ett propagandaministerium. Johan Westerholm fylls av äckel för att moderaterna försöker skriva om historien. Röda berget lyfter upp att moderaternas lögner avslöjas. Anders S Nilsson för fram att MUF och moderaterna stöddestorföretag som gjorde affärer med apartheidstaten Sydafrika (liksom stödde UNITA). Läs mer på Netroots.

2 kommentarer:

  1. Vilken underbar, härlig och färgrik höstdag!

    SvaraRadera
  2. Roger Jönsson skriver alltid full fart framåt!
    När vägen plötsligt gör en u sväng låter det lite enfaldigt.Roger ! när har du tid till eftertanke ,innan du går in i svängen , välter och kommer ut så skadad att du inte reser dig. Den eftertanken borde funnits inför partiledarvalet och den bör i ännu högre grad infinna sig nu. Du springer bossens ärenden hur dumma de än är, din bloggbid är symbolisk.

    SvaraRadera