söndag 30 oktober 2011

Vi ska samtala med över nio miljoner invånare i Sverige

Människor är intresserade av det som sker i samhället och hur det påverkar deras liv. Talet om att människor i dag inte är intresserade av politik eller att vara medlem i ett parti är bara tal. Viljan att vara med och förändra är hög, liksom viljan att ta ansvar för inte bara sin egen framtid utan också hela samhällets. Oavsett ålder finns detta och det gäller för partierna i Sverige att ta tillvara denna energi. För oss socialdemokrater ska målet vara att över nio miljoner invånare ska vi ha prata med och se till så att de är med i att forma vårt socialdemokratiska partiprogram. Människor vill vara med och det gäller för oss att ta tillvara detta engagemang.

Det kan låta kaxigt och närmast desperat att jag skriver detta mål. Speciellt med tanke på att socialdemokraterna är tillbakapressade och får nu börja om från noll. Det ter sig närmast omöjligt att kunna genomföra detta. Motståndet är tufft och uppförsbacken har utvecklat sig till att vi nu måste ta oss igenom hela Himalayamassivet, en mycket tuff uppgift. Samtidigt är det också en utmaning som vi måste anta och då gäller det att sätta högsta fart framåt.
Människor runt om i landet är intresserade av det som sker runt omkring dem och hur det påverkar dem själva, deras familj, släkt och vänner samt framtiden. Medborgarna vill inte vara reducerade till att vara publik som reduceras till röstboskap vart fjärde år där de ska reagera på hur mycket de får i plånboken. Den formen av politik tar död på människors engagemang och lust. Varje parti som tillåter den formen av politik hjälper också till i att underminera människors intresse av att bygga en bättre morgondag.

Vi socialdemokrater måste nu gemensamt ta vårt ansvar och inse att det är vi tillsammans som nu kan vända den negativa utvecklingen för partiet och sätta igång byggandet av en starkare socialdemokrati tillsammans med landets invånare. Vi varken får eller ska låta partiledaren själv bära det tunga oket och luta oss tillbaka i vagnen och låta andra jobba. Det krävs helt andra insatser där vi alla är med och sliter hårt.
Socialdemokratin har definitivt möjlighet att nå landets 9,3 miljoner invånare på ett år. Med ett medlemsantal på 108 000 stycken betyder det att var och en av oss ska dela ut material till och samtala med vars 87 stycken på ett år, sju stycken i månaden. Nedbrutit så här är det med andra ord ingen omöjlighet. Istället är det en enorm möjlighet för oss.
Det gäller för socialdemokratin att nu på allvar bli det folkrörelseparti vi anser oss vara. Varje arbetarekommun med sina s-föreningar måste nu på allvar sätta igång ”niomiljoner samtalen” som jag väljer att kalla det. Vi kan inte låta Håkan Juholt själv dra det stora tunga lasset till att forma morgondagens socialdemokratiska politik. Vi måste alla vara med i detta och vi måste se till att alla invånare i Sverige får möjligheten. Ja, vi ska se till att nå alla svenskar som bor och är verksamma i andra länder runt om i världen.
Jag vill därför se följande utveckling:
1: Utveckla vår virtuella närvaro på nätet och sättet att kommunicera.
2: Se till att skapa virtuella s-föreningar som därmed inte är bundna i tid.
3: Låt de s-föreningar som inte är virtuella också ta steget till att utnyttja det virtuella samtalet och låt det vara levande dygnet runt.
4: Låt oss vara närvarande på alla kollektiva transportmedel som finns och ha en dialog med medresenärerna.
5: Vi ska finnas utanför varje grind till förskolan, grundskolan, gymnasiet, högskola och universitet med också inne. Samma sak utanför alla arbetsplatser och myndighetsplatser. Här träffar vi alla.
6: Vi ska vara närvarande på varje arbetsplast i Sverige.
7: Vi ska vara närvarande på restauranger, pubar, hotell, evenemang med mera.
8: Vi ska vara ute i varje bostadsområde och industriområde.
Med andra ord ska vi vara med överallt. Fantasin sätter de yttre gränserna men en sak är säkert. Vi ska samtala med alla och alla ska därmed kunna vara med och påverka och forma morgondagens socialdemokratiska politik.
Det är en stor ambition, högre än vad andra har, men om det är någon som ska klara det så är det vi. På det sättet kommer vi också att bygga en politik med ursprung i människors vardag och drömmar om en annan dag. Så vad väntar vi på? Nu kör vi!
Peter Andersson om ett knepigt läge för socialdemokratin. Johan Westerholm i en intressant analys om vad som behöver göras. Ulf Bjereld skriver att turerna kring Håkan Juholt inte får äventyra förnyelsen i socialdemokraterna. Martin Moberg för fram att det är ett konstigt försvarstal av Aftonbladets agerande i mediedrevet. In Your Face funderar om drevet är i folkets tjänst? Högbergs tankar funderar kring framtiden för socialdemokraterna utifrån ett Vimmerbyperspektiv. Björn Andersson lyfter upp att nu får det vara slut med offerrollen. Röda berget tar också upp om Aftonbladets konstiga försvarstal.

1 kommentar:

  1. Lånar liten del här....tack
    Mycket bra

    SvaraRadera