söndag 13 november 2011

Det är på lokalplanet vi lägger grunden för valvinst 2014

I dagens SIFO-mätning verkar det som att socialdemokraterna har bromsat upp fallet. Vi ökar med 1,7 procent och når 27,4 procent. Kanske är det på väg att ändras nu och vi ökar än mer i opinionsmätningarna. Innan det som skedde i höstas låg partiet på 35 procent i mätningarna. Det finns med andra ord hopp men för att vi ska nå de nivåerna, och gärna högre, i valet 2014 är det faktiskt så att det är på lokalplanet som vi lägger grunden. Gör vi vår hemläxa rätt kommer valet 2014 att bli en framgång för partiet.
 
Jag vet om att det finns en önskan i partiet, enda ned på gräsrotsnivå, om att ledningen ska peka ut och komma med vad det är för politiska förslag vi som parti ska driva. I grunden är det rätt tänkt. Det finns en berättelse som VU och partistyrelsen har beslutat är den politiska färdriktningen för partiet. Ur detta har Håkan Juholt på ett bra sätt mejslat fram att vi ska arbeta med att bygga Sverige starkare utifrån den kunskapsbaserade ekonomin, värdeburen tillväxt och sociala investeringar. Här finns grunden för en politisk bas att arbeta utifrån. Det går att se i det budgetförslag som vi la i oktober.
I mätningen finns det vissa saker som går att fundera över. Den viktigaste är siffrorna för Stockholm. Här ligger socialdemokraterna på 19 procent medan moderaterna når 40 procent. Stockholm är viktig för oss och det gäller att vi går starkt framåt.
Vi måste inse en viktig sak. I går skrev jag att vi kan inte låta Håkan Juholt själv göra hela arbetet utan vi måste tillsammans vända detta. Egentligen behöver vi inte gå och vänta på vad det är för skarpa politiska förslag som ledningen ska komma med. Vi kan redan nu ge oss ut och prata politik med väljarna och bygga grunden för en valvinst 2014.
Det är nämligen på lokalplanet som vi vinner ett val.
Jag vet om att det tyvärr på många håll runt om i Sverige finns ett starkt samband mellan hur det går i riksdagsvalet och kommunvalet. Går det bra för S på riksplanet går det bra på kommunplanet och vice versa. I Ystad har vi brutet detta samband. Samma sak går att göra resten av Sverige, vilket också har gjorts med framgång runt om i Sverige. Det gäller att vi lär oss av varandra. För nu är det dags att bryta sambandet en gång för alla.
Det viktigaste är dock att vi på lokalplanet för fram vad det är för politik som vi vill föra. Det gäller oavsett om vi redan nu sitter vid makten eller är i opposition. En aktiv dialog med väljarna måste föras för att visa att det är en stor skillnad mellan socialdemokratisk politik och en politik som moderaterna leder. Vi behöver därför inte just nu berätta vad socialdemokraterna vill på riksnivå utan vi ska fokusera på vad vi vill göra i våra egna kommuner. På det sättet ger vi väljarna en klar inblick i hur vi tänker, tycker och vill göra.
Min signal till exempelvis socialdemokraterna i Stockholm, med alla de kommuner som finns där, är att inte gå och vänta på vad vi vill göra på riksplanet. Nu finns möjligheten att ni själva går ut och berättar vad ni vill göra i exempelvis Haninge, Solna, Botkyrka, Norrtälje, Värmdö, Sollentuna, Täby och Stockholms stad. Arbeta fram era egna politiska förslag för lokalplanet, bygg en ordentlig politisk plattform och låt idéerna sprudla fritt. Gå sedan ut och visa väljarna att en röst på S är en röst på ett bättre samhälle, bättre för väljarna och en bättre framtid.
Detta gäller alla andra kommuner också i hela Sverige. För det är på lokalplanet som vi vinner valet 2014. Låt oss göra det nu.
Tord Oscarsson om dagens mätning. Johan Westerholm analyserar dagens opinionsmätning och kommer med viktiga tips som partiledningen behöver ta till sig. Peter Högberg skriver om den gnällige sossen fråN Vimmerby. Sebastians tankar om en önskan att det ska vara högt i tak i socialdemokraterna. Jämlikhetsanden lyfter upp tankar som är väl värda att bära med sig. Peter Andersson skriver att det finns en botten för väljartappet. Alexander Einerstam funderar över en alternativ utveckling för socialdemokraterna. Leine funderar över var olyckskorparna har tagit vägen.

1 kommentar:

  1. Jag är en pensionär som tror på S-politikernas politiska förmåga att kunna förbättra alla människors livsvillkor, vilket innebär att även pensionärer, sjuka och arbetslösa ska få det bättre - inte bara de som redan har det väldigt bra ekonomiskt under vår högerregerings ledarskap som utövar maktfullkomlighet.

    SvaraRadera