lördag 12 november 2011

Nu är det dags att vi sätter fart på socialdemokratin - Håkan Juholt kan inte göra det ensam

Min partikollega Sebastian Stenholm från Halmstad sätter fingret på en punkt som jag har själv funderat på under de senaste dagarna. Jag vill lägga till att nu är det dags att börja jobba. För jobbas gör det runt om i Sverige i olika grupper och konstellationer, bland annat i Ystad. Vi måste nu ställa upp för partiet och arbeta tillsammans. Håkan Juholt kan inte göra arbetet ensam. Vi måste göra det tillsammans. Det är med andra ord dags!

För att det inte ska råda någon tveksamhet vill jag på detta sätt uttala mig stöd för Håkan Juholt. Jag har gjort det innan i olika sammanhang men jag gör det nu också. Han får slita hårt på sin resa runt om i Sverige och media försöker att få nedgången i opinionsmätningarna till att det är hans fel. S-märkta bloggare pekar dock på att det är hela partiet som befinner sig i en kris. Medias slutsatser är felaktiga. Det är med andra ord alla vi som är medlemmar som nu måste ta steget och hjälpa partiet framåt.
Nu är det dags för oss att börja leverera resultat. Vi måste inse att det gamla sättet där vi alla väntade på vad ledningen skulle säga är förbi. Vi lever i året 2011 och därmed är det faktiskt vi medlemmar som ska visa för partiets ledning vad vi vill, tycker och tänker. Det görs redan via partikongresserna, som lägger fast färdriktningen, men vi måste bli bättre på att med hjälp av dessa komma med nya idéer, förklaringar och skarpa politiska förslag som ledningen tar till sig och sedan genomför.
Så vad ska vi göra då?
En sak som lyfts fram som är en brist, och som Kriskommissionen pekar klart på, vilket också Öppna Kriskommissionen gör, är bristen på analys över hur vår samtid är. Väljarna har visat att de har problem med socialdemokraterna och vår politik. Inte för att man inte tycker om oss utan för att man inte riktigt vet vad vi vill politiskt. Valet i fjol visade med all tydlighet det när väljarna klart sa att man inte visste varför man skulle rösta på socialdemokraterna. Vi kom helt enkelt bort i det rödgröna samarbetet.
Vi måste tillbaks till det vi egentligen är mycket bra på. Det är att förstå vår samtid, identifiera problemen, skapa en framtidsvision och lägga skarpa politiska förslag som folket backar upp. Här gäller det att börja i rätt ände.
Jag väljer att koncentrera mig på att här och nu dra igång ett stort arbete tillsammans med er läsare. Jag väljer att ta tag i den fråga som vi först måste finna svar på. Det är dags att gå från ord till handling.
Det jag nu drar igång är att vi tillsammans ska hjälpa partiet att förstå den samtid vi lever i.
Vad kännetecknar vår samtid? Hur lever människor? Hur ser våra samhällen ut? Hur ser världen ut? Vilka frågor är viktigast för människor? Vilka frågor och problem måste vi fokusera på så att framtiden blir bättre? Vart är vi alla på väg?
Det är några frågor som vi ska fokusera på. Jag behöver er hjälp. Partiet behöver din hjälp. Vi behöver ta tag i detta. Vill du ställa upp?
Nu kör vi!
Ekots lördagsintervju med Håkan Juholt. Johan Westerholm i en vass analys av intervjun. Peter Andersson om socialdemokratiska sympatisörer och tvivlare.

3 kommentarer:

 1. Har vi tilltro till en regering som misslyckats så totalt med sin så kallade "arbetslinje" då vi efter valet 2006 hade en högkonjunktur?
  Vi har en finansminister, Anders Borg, som i sus och dus mest pratar väder och fördelar svenska folkets skattepengar, där de mest bemedlade fått ännu mer på sjuka, arbetslösa och fattigpensionärers bekostnad och en sällan skådad bidragskarusell fått se dagens ljus.
  Bidragen Rut och Rot startades upp och Fas 3 skapades, allt för att tillfredsställa den friskaste och rikaste delen av befolkningen.
  I Fas 3 finns idag fler med bidrag än vad storföretaget Volvo har anställda.
  Vi har under drygt fem år med högern fått se en medveten strategi att öka klasskillnaderna i samhället och det ska väl inte vara någon större svårighet att överträffa denna förlamade regering.
  Vi har en ungdomsarbetslöshet som är bland de högsta i EU-länderna.
  Ungdomar som förtidspensioneras mellan 20 till 28 år har nästan dubblerats under de senaste åren.

  SvaraRadera
 2. Det var inte i något rödrgönt samarbete ni kom bort. Det var i er ökända "samarbetsvillighet" med högern under flera årtionden!

  SvaraRadera
 3. På ett sätt så instämmer jag med "anonym". Vi behöver inte få moderaternas politik i light-förpackning. Det är egentligen inte så svårt att se vad partiet ska stå för. Dessa saker har stått i partiprogrammet praktiskt taget sedan Socialdemokraterna grundades: Vi ska värna om den svages rätt mot kapitalisterna och marknaden, på alla människors lika värde.
  Det var socialdemokratin som agerade för att vi skulle få rätt till utbildning, 40 timmars arbetsvecka, 5 veckors betald semester, skydd på jobbet, trygg anställning m.m. Självklart ska Socialdemokratin arbeta för att bibehålla allt detta som vi drivit igenom under åren och förhindra att våra rättigheter och möjligheter försvagas när företagen jagar vinster.
  Att vissa försöker få det till att vi inte förändrats är bara att strunta i. Det är inte förändring som är det viktiga, utan att vara de socialdemokrater vi alltid varit.

  SvaraRadera