fredag 11 november 2011

Rätt till heltid en självklarhet

Runt om i Sverige är det tusentals anställda som arbetar mindre än de önskar. Det är framför allt kvinnor som tvingas mot sin vilja att arbeta deltid. I kvinnodominerande yrken är deltider vanliga, något som inte är acceptabelt. Rätten till heltid är en självklarhet och något som nu måste förverkligas. Något annat är inte acceptabelt.

I dagens Aktuellt var det en debatt mellan socialdemokraternas Ylva Johansson och moderaternas Hillevi Engström. Det visar sig att det är bara i tre av tio socialdemokratiska kommuner som kvinnor har rätt till heltid medan det är två av tio moderatstyrda kommuner som har det. Det är alldeles för låga siffror, speciellt för socialdemokratiskt styrda kommuner. Det är till och med så att vi har ett kongressbeslut på detta, att vi ska se till så att arbetstillfällena i välfärdssektorn är i grunden heltider.
När vi socialdemokrater styrde Ystads kommun 2003-2006 satte vi igång ett arbete där heltider skulle vara en norm. Tyvärr stoppades det arbetet upp när alliansen kom till makten. Vi la en motion för några år sedan om att införa heltid men det har tagit tid och inte kommit upp till fullmäktige än. Det ska visst utredas lite till. Jag tycker man får se till att öka tempot i detta nu och sluta upp med långbänken.
Vad är det som gör att kvinnor inte får heltider, speciellt inom social omsorgs sektor?
Jag anser att det beror på stelbenta organisationer som lever kvar i det förflutna med ett tänkande som inte ser möjligheter men som framför allt inte förstår den tid vi lever i. I denna organisationer ingår också politiker som inte vill inse att de är omsprungna.
Jag vet om att man försöker lyfta fram att budgeten sätter begränsningar men ärligt talat är det en dålig ursäkt. En annan dålig ursäkt som går att höra inom äldreomsorgen är den att man har inte behov av personalen alla timmar under en dag på grund av det är på morgonen, vid lunch, middag och sänggående som det behövs mest personal. Därmed blir det deltider istället som koncentreras kring dessa tider på dygnet.
Det är mycket intressant att se att man därmed har byggt in sig i ett hörn som styrs av ekonomin och tider. Istället borde man utgå ifrån den enskilde personen som har äldreomsorg och dennes verkliga behov. Då hade man insett att även tiderna mellan är minst lika viktiga för de äldre. Om man tror att det bara är vid vissa tidpunkter som människor behöver hjälp har man glömt bort att det är just människor man arbetar med. Bara för att äldre bor kvar hemma innebär det inte att de ska isoleras och bara träffa andra människor ett par gånger per dag. Det är att leva i det förflutna.
Vi socialdemokrater måste nu följa partikongressens beslut fullt ut. Jag förstår inte varför man inte gör det. Det är hur naturligt som helst. Vi måste föregå med gott exempel.
För oss socialdemokrater i Ystads kommun är det naturligt och något vi kommer att arbeta hårt för, trots att det är alliansen som styr. Det är viktigt att i de kommuner som socialdemokraterna styr införs heltid. Vi måste vara goda förebilder och visa att det går. För det går. Införs heltider fullt ut blir alla vinnare. Jag tänker föra denna fight. Hänger du med?

3 kommentarer:

 1. "Istället borde man utgå ifrån den enskilde personen som har äldreomsorg och dennes verkliga behov. Då hade man insett att även tiderna mellan är minst lika viktiga för de äldre. Om man tror att det bara är vid vissa tidpunkter som människor behöver hjälp har man glömt bort att det är just människor man arbetar med. Bara för att äldre bor kvar hemma innebär det inte att de ska isoleras och bara träffa andra människor ett par gånger per dag. Det är att leva i det förflutna"

  Bra sagt , genomför förändring !!!

  SvaraRadera
 2. Jodå. Visst är det möjligt att organisera arbetet på avdelningar med bara heltidsanställd personal.

  Det gäller alla åldrar, både barn, vuxna och gamla.

  Men det kräver lite mera. Personalen måste vara lite mera engagerad och besjälad, och arbetsledningen lite mera närvarande, för att de där timmarna mellan de allra nödvändigaste arbetsuppgifterna ska bli utnyttjade till något vettigt.

  SvaraRadera
 3. Vi har en regering som för en arbetslinje men samtidigt så vill man inte ha heltids jobb.
  Arbetslinjen innebär att vi bara ska arbeta deltid.

  SvaraRadera