söndag 6 november 2011

Ska vi låta oss bli ledda eller ska vi leda utvecklingen?

Jag anser att det är dags för vänstercentrum, som socialdemokratin är en del av, i svensk politik att inse följande. Antingen låter vi oss bli ledda av alla andra och reagerar på de gör, säger och genomför eller så ser vi till att leda utvecklingen. Det går inte att hålla på som man nu gör. Det måste bli slut på käbbel, att springa i ringar och drömma sig tillbaks till ett tillstånd som aldrig har funnits. För detta stjäl både tid och energi, något som vi inte har råd att förlora. Vi har kommit fram till ett vägskäl där vi antingen fortsätter som innan eller väljer att ta ansvar för vår egen väg och bygger den själva. För nu gäller det att vi satsa oss ur krisen och leder utvecklingen.

Jag har läst en artikel i tidningen Tiden (en tidning som handlar om socialdemokratisk idédebabatt och politik) som heter ”Att satsa sig ur en kris” som fick upp mina ögon än mer inför det faktumet att nu är det full fart framåt som gäller. Jag har varit medveten om detta innan men artikeln pekar klart på att i våra grannländer som Norge och Danmark finns en helt annan medvetenhet om att idépolitiken och framtidsdebatten är något som högern har drivit hårt. I dessa länder väljer vänstercenter att satsa rejält. Det handlar inte om att försöka komma i kapp högern och reagera på det högern säger och tycker utan framför allt på att själva sätta agendan och berätta om den framtid man vill bygga. Något som vi i Sverige måste lära oss fullt ut.
Artikeln pekar på en livfull idé- och politisk debatt på vänstercentrumsidan i politiken i Danmark och Norge. Den samlade vänstern har valt att satsa på olika medier, framför allt tidningar i form av dagspress och magasin, för att på det sättet bli tunga samhällsdebattörer som påverkar nyhetsrapporteringen. Man har också satsat rejält på forskningsstiftelser och liknande som har blivit legitima i människors ögon. Media rapporterar från det dessa tar fram och presenterar. Därmed har man fått en hel annan tyngd i samhällsdebatten där vänstercentrums frågor får stor plats och leder dagordningen.
För att lyckas med detta måste man arbeta långsiktigt, knyta till sig forskningen och föra en vitaliserande debatt om framtiden.
Precis så har högern i svensk politik arbetat. Här har man sakta men säkert via de borgerliga partierna, borgerliga tankesmedjor med Timbro i förarsätet och Svenskt Näringsliv sett till att publicera rapporter som får genomslag i borgerlig media och komma med nya infallsvinklar. Saker som människor kan ta till sig. Idén har varit och är att påverka människors tänkande och därmed vrida dem åt höger.
Samtidigt har vänstercentrum i svensk politik inte hunnit med utan haft fullt fokus på makten som gjort att när väl debatten hade helt flyttats över på högerplanhalva var det svårt att göra någonting åt det. Här har inte det långsiktiga kunskapstänkandet och aktiv dialog med medborgarna varit i centrum. När väl valet varit förlorat stod man där med tappad haka och undrade vad som hände.
Snabbt har vi försökt att jaga enskilda människor för att finna förklaringen till valförlusten 2006 men ärligt talat så är det djupare strukturer som vi måste ta itu med för att kunna vinna valen framöver. För vad hände när vi förlorade valet 2006? Startade det upp tidningar, magasin med mera i enorm takt som satte igång att diskutera framtiden och hur vänstercentrum skulle kunna få fram en bättre politik som ger hopp om en bättre morgondag?
Jag har full förståelse för att det anställs pr-folk, marknadsförare med flera för att hänga med i alliansens språkbruk, sätt att paketera sin politik med mera men om vi ska börja vinna val igen behövs det faktiskt en kraftfull idé- och politisk diskussion som vågar gå på djupet och tar fram en bättre framtidsinriktad politik. För det behövs inget pr-folk.
Håkan Juholt har pekat ut en väg i framtiden som jag gillar mycket men för att socialdemokraterna ska kunna få ökad genomslagskraft behöver vi också sätta igång en rejäl idé- och politisk debatt på djupet. Denna kommer att bygga på Håkan Juholts idéer och förstärka detta Jag hoppas också att den samlade vänstercentrum i svensk politik också sätter igång och satsar på att vi får igång en myriad av tidningar, magasin, hemsidor, sociala medier med mera som är aktiva i denna utveckling. För en sak är säkert. När socialdemokratin inte har en aktiv idépolitisk debatt förlorar vi också val. Det får bli ett slut på det nu.
Johan Westerholm lyfter upp att han också gillar den politiska väg som Håkan Juholt har stakat upp men att mycket arbete återstår. Staffan Linström diskuterar det viktigaste vi har för framtiden, barnen. Högbergs tankar ställer några frågor till de som är med i socialdemokraternas programkommission. Bengt Silfverstrand påpekar att vi måste forma en egen politik som också tar itu med nyliberalismen. Ola Möller om att se sambandet mellan politik och vardag. Röda berget pekar på en rapport som vi måste ta till oss. Samma sak gör Löntagarbloggen. Berglin funderar över om nya fräscha idéer.

2 kommentarer:

  1. Vad gör svensk media? Lyfter fram högern och sänker vänstersidan. Varför släppa in dessa som hela tiden är ute för att döda en diskussion på era bloggar. Skriv om orättvisorna, tala om hur olika förslag påverkar oss. Berätta om eran politik. Men stoppa alla som försöker sabotera diskussionen. Det är ju så många som endast är ute för att sabotera ni borde ju känna till vilka det är och varför. När man inte får fram det man vill utan måste försvara alla negativa skrivningar så fungerar inte demokratin. Högermedian har alldeles för stor makt. Gör något åt det, skriv och berätta.

    SvaraRadera
  2. Äntligen nån som ser varför både val och opion-siffrorna är låga, mycket bra analyserat av dig.

    Kändes som en befrielse att få läsa detta inlägg, för det innehåller otroligt mycket sanning.

    //Mats R

    SvaraRadera