söndag 13 november 2011

Skrota dagens äldreomsorg och låt oss bygga en ny äldreomsorg

I den ena undersökningen efter den andra har media visat att vi har en äldreomsorg i Sverige som mer eller mindre har gått rakt in i en återvändsgränd där pengarna är det viktigaste medan de äldre kommer längre ned på prioriteringslistan. Äldreminister Maria Larsson vill lägga ansvaret på personalen, att de ska ha skyldighet att anmäla än det ena, än det andra. Borgerliga politiker klagar och är arga men så mycket mer händer inte. Det vi ser är avigsidorna av den äldreomsorg som har utvecklats. Nu får det bli ett slut på detta.

Under de senaste tjugo åren har diskussionen bland politiker rörande äldreomsorgen fokuserat helt och hållet på att föra in privata alternativ i vården och omsorgen. Man kallar det för valfrihet och att det är det bästa som de äldre vill ha. Hela diskussionen har legat här, där mitt eget parti har haft beröringsproblem.
Jag förstår att vi hamnade i ett problem. Om man är emot privata inslag anses man också vara emot valfrihet. Det är inte bra då människor vill ha valfrihet. Det intressanta är att ingen har frågat vad de äldre vill. Görs det framträder en annan bild. En bild där de äldre har en annan vilja och önskan. Om vi socialdemokraterna tar detta till oss så kan vi faktiskt få äldreomsorgen att handla om det som det ska handla om. Nämligen om kvaliteten och egenmakten för de äldre.
Det är med andra ord dags att vrida debatten till att handla om en enda sak. Det handlar om hur vi ska bygga en äldreomsorg som stärker den äldres egenmakt och erbjuds den bästa kvaliteten som finns. Det är detta som de äldre vill. Jag tycker det är för bedrövligt att alliansen fortsätter att tjafsa om valfrihet när man anser att privatiseringen av välfärden ska fortsätta. Alliansen i Ystads kommun är kvar i detta gamla tänkande. Vi måste ta oss förbi det tänkandet som är destruktivt och där de äldre hamnar längre ned på prioriteringslistan.
Medias rapportering visar på en äldreomsorg som inte mår bra, där kvaliteten är underordnad ekonomi och privatisering. Innan någon börjar protestera vill jag påminna om att alliansen i Ystad vill privatisera för att förbättra företagsklimatet i kommunen. Ett av kommunens mål är att förbättra företagsklimatet. Alliansen vill bredda möjligheterna för det privata att ta allt större del av välfärden. Vi kan se att detta inte fungerar.
Jag ser nu på Agenda och Maria Larsson är fortfarande kvar i valfrihetstänkandet. Hon försöker skylla saker på socialdemokraterna och lyfta upp sig själv (hon kör också med härskartekniker och avbryter Lena Hallengren). Rena tramset. Nu måste politikerna i regeringen och riksdagen ta ansvar. Vi måste bort ifrån detta tänkandet om valfrihet och att företag ska kunna göra vinster.
Jag vill se att vi nu diskuterar vad det är för äldreomsorg som vi vill ha i Sverige. Hur ska vi bygga en äldreomsorg där de äldres egenmakt och kvaliteten på omsorgen och vården ökar? Det kvittar hur mycket Maria Larsson pratar om att Socialstyrelsen har fått hårdare möjligheter att göra kontroller med mera av äldreomsorgen. För faktum är att vi har ett system i Sverige som inte är bra för de äldre. Det Socialstyrelsen ska göra är att försöka skapa ordning i detta system med alla dess fel och brister. Hela systemet sätter inte den äldre i centrum utan det är andra saker som kommer före. Den gamla äldreomsorgen som nu finns har nått vägsände. Vi måste skrota detta system och bygga en ny och framtidsinriktad äldreomsorg.
Det är vi faktiskt skyldiga våra äldre att göra.
Högbergs tankar lyfter upp att Maria Larsson försöker skylla på såssarna nu när det gäller äldreomsorgen. Röda berget skriver att Sveriges Radio går med på Anders Borgs krav och ställer in en debatt om äldreomsorgen. Varför gör man detta? Skulle inte SR och SVT vara oberoende? Han tar också upp hur Carema kan tänkas tänka.

2 kommentarer:

 1. Jag droppar bara förbi nu för att säga;
  "Tack och lov för din blogg,att den finns"
  När det blir ett lågvattenmärke av grubblerier lite här och var så lyfter du nivån på allt!
  Vad gäller äldre tyckte jag ålderdomshemmen var bättre, som ett alternativ till annan mer renodlad
  sjukvårdverksamhet.
  Gamla ska inte behöva bli svårt sjuka för att få behov av social kontakt och bra mat tillgodosedda.
  samhället har förändrats och deras ärenden till ex post och bank ser annorlunda ut.För äldre som blivit ensamma tror jag faktiskt posten fyllde även en viss sån social funktion.Kanske det sista dom vill är att lära sig datorn för att sitta hemma och inte träffa nån.
  Däremot går det modernisera en ny typ av ålderdomshem, så det verkligen finns tillgång till dator osv..hjälp att betala räkningar eller spela spel eller odla ett intresse dom kan tänkas vilja lära sig mer om.
  Här borde massor av ungdomar kunna få plats i arbetslöshetens Sverige.Jag slår inte mina tonåringar på fingrarna i datakunskap.Det är som dom föddes med det och tekniken är något dom tar för givet.
  Men hursomhelst.Tack för en bra blogg som lyfter upp och som får mig vilja stanna kvar och rösta på S även fortsättninsvis!Mia Sjöqvist

  SvaraRadera
 2. http://peterstrobl.blogspot.com/2011/11/sverige-en-resultatpost-i-kolvattnet-av.html

  SvaraRadera