måndag 28 november 2011

Sverige måste satsa mer på kunskap, mycket mer

Nu råder sämre tider med en lågkonjunktur som slår ut människor ifrån arbetsmarknaden. Arbetslösheten stiger runt om i Europa. Ett Europa som är fullt upptagen med att stirra på krisen för euron som gör att framtiden lyser med sin frånvaro. Samtidigt i USA pekar jobbtillväxten på att av de nya arbetstillfällen som är på väg att skapas kommer närmare 60 procent av dessa att kräva minst collegenivå för att få dem. Borta i södra och östra Asien storsatsar länderna på att bygga fler högskolor och universitet för att få en bättre utbildad befolkning och skapa morgondagens arbetstillfällen. Vad gör alliansen i Sverige? Jo, signalen är tydlig. Fredrik Reinfeldt och hans regering vill se färre högskolor och universitet (finns en artikel i dagens Ystads Allehanda B-delen sidan 4 som heter "Lärosäten planerar att slå sig samman", dock ej publicerad på nätet).

Den kris som vi nu ser i Europa är i huvudsak koncentrerad hit. USA är också indraget men det är Europa som har enorma problem. I grunden handlar det inte om dåliga statsfinanser. Både Spanien och Irland hade sina ekonomier i ordning. Sverige var bara några timmar från att gå bankrutt för ett par år sedan. Orsaken stavas oreglerad finansmarknad som gör vad den själv vill. För att få förtroendet tillbaks från denna marknad, som ligger bakom problemen, väljer euroländerna att satsa på att betala av statsskulder och minska på den offentliga sektorn. Det görs ivrigt påhejad av Fredrik Reinfeldt och Anders Borg.
Trots att detta sker återfår inte finansmarknaden förtroendet för euroländerna. Trots alla nedskärningar och privatiseringar av offentlig sektor är det nu än mörkare än början av detta året. Spiralen ser ut att fortsätta nedåt under nästa år med en varning för att eurokollapsar och att euroländerna får inre sociala spänningar som kommer att skapa enorma problem.
I allt detta då de europeiska länderna skådar inåt sig själv och försöker komma på fler åtgärder för att minska på sig själva väljer många länder runt om i världen att ösa på och springa om oss. Ja, även vi i Sverige hamnar efter. Av de tio länder som Sverige exporterar mest till är nio länder inom EU medan det tionde landet är USA.
Till skillnad från EU har andra länder valt att gå på offensiven och satsar istället. De satsar på det som de anser kommer att skapa tillväxt i det längre perspektivet och kommer att göra dessa länder inte bara konkurrenskraftiga utan också världsledande. Ländernas ledningar har valt att massivt satsa på utbildning över hela fronten.  Vi måste också blicka utåt och våga satsa.
Nya universitet och högskolor växer fram som lockar ännu fler elever. Befolkningens utbildningsnivå höjs och gör att de står bättre rustade att klara av morgondagens arbetsmarknad. För i takt med att tiden går ser vi hur jobben får ett allt större kunskapsinnehåll som gör att den som vill ha ett arbete måste bli mer och mer utbildad, något som man har förstått i andra länder i världen. För att klara sig, för att befolkningen ska kunna arbete, kunna starta företag och klara sig samt få ned arbetslösheten väljer många länder att satsa på utbildning.
I Sverige har regeringen Fredrik Reinfeldt att göra precis tvärtom. Istället för att satsa rejält på de högskolor och universitet som finns och arbeta hårt för att fler ska startas väljer regeringen Reinfeldt istället att ge en tydlig signal om att dessa måste bli färre. I en tid när andra länder massivt satsar och visar på det sättet hur viktigt kunskap och utbildning är väljer Sveriges regering att nedgradera detta.
Det går självklart att fundera över varför det görs men jag anser att Fredrik Reinfeldt och hans regering driver en politik som vi inte ska ha i Sverige.
Så ser vår samtid ut. Allt fler arbetstillfällen behöver allt mer kunskaper och högre utbildningsnivå. De med lägst utbildning hamnar längre och längre bort ifrån arbetsmarknaden. Nivån på arbetslösheten bland högskoleutbildade är lägre än jämfört med andra grupper. I utlandet storsatsas det på nya universitet och högskolor. Signalen är tydlig. För oss gäller det att bestämma oss. Antingen låter vi det vara och väljer sådant som ger låga löner och låg avkastning men betyder också högre arbetslöshet eller så gör vi precis tvärtom.
Vilket väljer du?
Martin Moberg skriver om vem som verkligen gynnas av regeringens politik medan många andra får småsmulor. Peter Högberg om politik på lokalplanet. Åsa Westlund om en kris som pågår i Europas länder men som ingen ser, allra minst media, något som Martin Moberg också tar upp.

1 kommentar:

 1. Hej Roger!

  Idag finns det ett flertal länder som har stora problem med kostnadsnivåer. Det funkar inte att sänka folks löner på samma sätt som en devalvering eller flytande valuta. Det är bara att inse att vi som röstade för Euron hade fel.

  Färre elever borde ge lägre kostnader. Jag är skeptisk mot de småhögskolor som poppat upp lite här och var.

  Vad tycker du om Khan Academy?

  http://www.youtube.com/watch?v=nTFEUsudhfs (presentation, Bill Gates dyker upp på slutet)
  http://www.khanacademy.org/

  Jag tycker det verkar spännande. Jag provade det på min son i 5:an som klarade engelskan och dessutom tyckte att matten var enkel.

  Mvh,
  Henrik

  SvaraRadera