onsdag 7 december 2011

Nu är det "rödstället" på och blicken mot framtiden som gäller

Dagens opinionsmätning från SCB visar att socialdemokraterna når sitt sämsta resultat i den mätningen. Partiet hamnar på 27,7 procent. Det är inte ett bra resultat, speciellt inte som att vi vill att minst 40 procent av väljarna ska finna att vi har bäst politik. Vandringen dit är lång men istället för att försöka gräva ned sig och klaga på andra gäller nu följande. Det är dags att dra på oss ”rödstället” och ha blicken mot framtiden när vi arbetar hårt för att förtjäna invånarnas stöd. Det är det enda som hjälper.
 
Vi socialdemokrater har en lång väg framför oss. En väg som vi inte kan låta Håkan Juholt själv gå längts fram på. Vi måste tillsammans arbeta för att lyfta socialdemokraterna för den som tror att ett byte av partiledare löser allt kan glömma det illa kvickt. Så fungerar det inte. Allmänheten har en rotad skepsis mot oss som har förstärkts under hösten. Självklart spelar det roll det som har skrivits och sagts om Håkan Juholt men minst lika tungt vägande är de interna striderna som pågår bakom kulisserna som vi har kunnat se i media. Väljarna reagerar på detta för varför lägga röster på ett parti som inte tar deras vardag, oro och drömmar på allvar utan istället håller på och hugger varandra i ryggen. De som sysslat med detta har spelat ett högt spel som det verkar som att de förlorar, vilket hela partiet kommer att vinna på.
Socialdemokraterna har inte tid med att hålla på med interna strider då vi måste förnya partiet, utveckla organisationen och bygga en socialdemokratisk politik som väljarna känner igen sig i. Det är lite mer än 1 000 dagar kvar till valet. All vår kraft och fokus måste ligga på att ena oss och bygga en politik som förbättrar Sverige. Varje partimedlem som håller på med maktspel och annat trams förstör och försämrar våra möjligheter.
För det är så att socialdemokraterna är inte ett alternativ på riksplanet så länge som sådant trams håller på. Människor är faktiskt intresserade av vad vi vill och vad vi tänker göra för att hjälpa människor att stilla deras oro för framtiden och hjälpa dem med deras drömmar om en bättre framtid.
SCB:s mätning pekar ut för oss två saker som vi måste göra. Jämför man med i maj i år då vi låg på 34 procent finns det faktiskt saker att ta med sig i det fortsatta arbetet.
1: Hålla ihop partiet. Vi förlorar i opinionen när partiet är splittrar. Väljarna tycker inte om det och vi måste lära oss detta nu en gång för alla. Nu måste energin går till nummer två:
2: Förbättra organisationen och utveckla vår politik.
Lärdomen från i maj är att människor började uppfatta vår politik som intressant och något som de kunde känna igen sig i. Nu är det tvärtom då vi har tappat detta fokus.
Det gäller att hela organisationen nu kommer upp på banan och sätter fart. Jag är mycket orolig över utvecklingen i exempelvis Stockholm där partiet ligger runt 20 procent, och har backat sedan 2002. Här behövs kraftfulla åtgärder på olika plan och få fram en politik som väljarna känner igen sig i, som de ser är socialdemokratisk och pekar mot framtiden. Vare sig vi vill det eller inte så är det viktigt att S går fram i Stockholm för att kunna vinna valet 2014.
Ulf Bjereld om SCB och socialdemokratins framtid. Röda berget om ett väntat resultat. Monica Green om att det hade kunnat vara värre. Moderaten Kent Persson om att landskapet har ändrats. Krister Krassman om maktskifte. Högbergs tankar frågar om botten är nådd. Parkstugan funderar över småpartiernas framtid inom alliansen. Martin Moberg skriver om en mätning som är ett problem för Kd och Reinfeldt. Johan Westerholm om att nu ska inte snooze vara på. Anna Ardin frågar om S har híttat kompassen igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar