fredag 16 december 2011

Skrota vårdnadsbidraget! Miljöpartiet i Ystads kommun säger ja till vårdnadsbidraget - viktigare att sitta vid köttgrytan.

På riksplanet är Miljöpartiet stenhårda motståndare mot vårdnadsbidraget men på lokalplanet, i detta fall Ystads kommun, väljer partiet att genomföra detta. Partiets företrädare tycker det inte är så konstigt att gå med på det då det är en del av alliansens överenskommelse för att styra kommunen. Det är verkligen att göra allt vad man kan för att bita sig fast vid köttgrytan.
 
Det är intressant att se hur alliansen skyddar vårdnadsbidraget. Den lokale kristdemokratiske ledamoten i barn- och utbildningsnämnden anser att det handlar om valfrihet. Ett ord som nu verkar vara standard i det allianska språket, tillsammans med sänkt skatt, som är lösningen på allt. Ingen djupare analys verkar ha gjorts vad detta egentligen innebär.
I Sverige omhuldar vi tanken att människor ska arbeta. Det kommuner, landsting och stat ska göra är att skapa möjligheter och underlätta för människor som arbetar samt för de som har arbetat. Det handlar också om att satsa på barnen och ungdomarna samt ge äldre och sjuka instrument som gör att de kan behålla sin självständighet och delaktighet även när det är svårt.
Vårdnadsbidraget marknadsförs som ett alternativ för de föräldrar som vill stanna hemma med sina barn. Istället för att ha barnen på förskolan och liknande ska föräldrarna istället kunna välja att vara hemma och få betalt för det. Det kallas för en valfrihetsreform. Någon valfrihetsreform är det definitivt inte då forskning kan påvisa att det till största delen är kvinnor som använder detta.
Det är ett bidrag som betalas ut av en regering och partiet som talar föraktfullt om bidragssamhället.
En viktig fråga som vi alla måste ställa oss är om våra skattepengar ska gå till att betala människor för att de ska vara hemma. Det handlar inte om att de har varit med och betalat in till en försäkring som de sedan kan använda sig av i olika delar av livet som exempelvis arbetslöshetsförsäkringen och föräldraförsäkringen. Vårdnadsbidraget är ett bidrag som kommunerna betalar ut och är därmed ingen försäkring.
Här går skattepengar till att betala människor för att vara hemma. Skattepengar ska inte gå till detta. Vi ska inte använda pengar för att på det sättet se till så att de kan vara hemma. Det är att använda skattepengarna på fel sätt. Ja, det är rent av ett stort slarvande med skattepengar.
Vi måste alla ställa oss frågan om vi i Sverige har råd med att kasta ut pengar till människor för att de ska stanna hemma. Jag tycker att dessa pengar ska användas istället för att få människor i arbete.
I Ystads kommun har alliansen avsatt 400 000 kronor per år till detta. Pengar som jag hellre hade sett gå till sommarjobb för kommunens ungdomar. Ungdomsarbetslösheten är hög och en sak som arbetsgivarna efterfrågar är att unga har arbetslivserfarenhet. Sommarjobb är mycket bra för detta och något som kommunen borde satsa än mer på. Vi socialdemokrater vill att ungdomar ska ha rätt till ett sommarjobb i kommunens regi. Dessa 400 000 kronor hade varit en mycket bra investering om de hade kunnat gå till att skapa fler sommarjobb. Nu är det rent ut sagt slöseri och dålig hantering av skattepengarna.
För Miljöpartiet är det ett stort trovärdighetsproblem, inte bara på det lokala planet utan också på riksplanet. För om Mp utan större problem köper alliansens politik på lokalplanet, hur ska det då inte vara på riksplanet. Går det att lita på Miljöpartiet?
Martin Moberg frågar sig vad som händer mellan Carema och moderaterna. Krister Krassman och Peter Johansson diskuterar Kd:s interna stridigheter.

3 kommentarer:

 1. Att Nicklas Ljungström och Miljöpartiet inte är något att lita på lyste lång väg redan under valrörelsen 2006 på gågatan i Ystad.
  Han svarade aldrig vid något enda tillfälle på hur han tänkte och vilken sida han kunde tänka sig att stödja, han ville med andra ord först avvakta och se vem som avgick med valsegern.
  Därefter valde han att hoppa till höger av ren maktfullkomlighet.
  Att vårdnadsbidraget är en kvinnofälla bekymrar honom inte det minsta - bara han får sitta med vid köttgrytorna och bestämma.

  SvaraRadera
 2. Du har missat nåt - en dagisplats kostar kommunen mer än vad föräldrarna får ut med vårdnadsbidrag. Så kommunen tjänar alltså ändå pengar på att barn är hemma med detta bidrag. Pengar som man betalt via skattsedeln men sen alltså inte utnytjar tjänsten. Och 3000 i månaden är inte mycket . Det skulle vara rimligare om ersättningen var samma som dagisalternativet hade kostat kommunen ..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roger skriver: En viktig fråga som vi alla måste ställa oss är om våra skattepengar ska gå till att betala människor för att de ska vara hemma.

   Man är alltså hemma med sina barn under en kort period. Det kan ha ett värde, liksom arbete har ett värde.

   Radera