söndag 1 januari 2012

En socialdemokrati på offensiven 2012

I dag har det publicerats en opinionsmätning som bekräftar det vi har sett ske under hösten och tidig vinter. Socialdemokraterna backar och många frågar sig om botten är nådd. Det är dock farligt att ensidigt stirra på sådana mätningar, även om de ger en fingervisning om hur det är nu. Desto viktigare är det faktiskt att titta på valresultaten under 2000-talet och ställda frågor utifrån dem. För socialdemokratin blir 2012 ett mycket viktigt år. Nu är det dags att köra på för fullt.

Slutet av förra året blev inte bra för socialdemokraterna. Jag ska inte ta upp skriverierna, som till stora delar har visat sig vara felaktiga. Det som däremot är värt att lyfta fram och som kännetecknar den delen av 2011 är hur olika socialdemokrater dels var snabbt ute och krävde partiledarens avgång, dels hur vissa körde sin egen agenda.
Nu 2012 måste det till en kraftig åtstramning av detta agerande. Det behövs en rejäl satsning av partiet där vi nu ökar tempot rejält. Följande saker förväntar jag mig av partiet för 2012:
1: En gemensam linje i partiet. Nu måste det bli slut på att enskilda socialdemokrater gör utspel i media. Det måste till en samordning där allt diskuteras mycket noga med Håkan Juholt, hans stab och partisekreterare Carin Jämtin. Socialdemokratin måste ha en och samma linje och den ska köras hela tiden.
Så fort en politiker ska uttala sig i media, vara med i olika program och liknande ska denna först prata med partiledningen. Det gäller att förankra vad som ska sägas och sedan ska de föras ut på bred front av partiet. Så som det var i slutet av 2011 är helt fel för partiet och vi kan faktiskt se resultatet av detta i opinionsmätningarna.
Vi måste komma ihåg att socialdemokraterna är också ett varumärke, vare sig en del vill det eller inte. Det måste vårdas. Ska man få ett varumärke att vara bra går det inte att olika företrädare ger olika bilder av vad det är.
2: Kalla alla ordföranden i arbetarekommunerna till ett gemensamt möte. Jag har all respekt för förtroenderådet och de som sitter i VU och i partistyrelsen men det är faktiskt dags att kalla in den viktiga nivå som arbetarekommunernas ordförande har. Det är i arbetarekommunerna som den dagliga politiken formas och där medlemmars och invånares tankar, idéer och synpunkter tas upp på olika sätt. Det i sin tur omformas sedan till praktisk politik.
Om socialdemokraterna ska vara lyckosamma måste partiet nu våga ta steget och göra något nytt. Det skulle kunna vara att kalla samman arbetarekommunernas ordföranden för exempelvis en helgträff och diskutera partiets framtid. Samtidigt skulle denna träff vara ett ypperligt tillfälle för dem, och för partiledningen, att utbyta erfarenheter med varandra och lyssna in på hur andra arbetar för att föra ut socialdemokratisk politik, värva nya medlemmar, förnya politiken med mera.
Jag är övertygad om att ett sådant möte skulle landa i mycket mer konkreta saker som andas framtidstro än när förtroenderådet träffas.
3: Fart på den politiska utvecklingsdiskussionen. Det är bra att programkommissionen är igång nu och har fått två stycken bra sekreterare. Jag har stora förväntningar på denna kommission och det resultat som kommer att komma till partikongressen 2013. Det är dock viktigt att hela partiet och dess sympatisörer lämnar personfrågan bakom sig och sätter igång den mycket viktiga politiska utvecklingsdiskussionen.
Det är denna diskussion som många, många medlemmar går och väntar på. De vill ha igång den och det är viktigt att hela partiet nu sätter fart med inriktning att 2012 ska bli en enda stor politisk framtidsdiskussion för partiet där vi hela tiden landar i allt mer konkreta förslag, med ursprung i förra partikongressen och framtidsdiskussionen och som manifesteras på partikongressen.
Det finns ytterligare saker som jag vill se och som jag kommer att återkomma till i fler blogginlägg.
Mitt nyårslöfte är detta: Jag kommer att köra stenhårt inom det politiska området fram till valet 2014.
Nu kör vi!
En Kokk vill att vi tillsammans ska göra socialdemokraterna till en offensiv kraft igen. Peter Andersson om att socialdemokraterna startar i opinionsmässigt molläge. Röda Malmö lyfter upp att nu är det dags att ta kampen mot kapitalismen på allvar.

3 kommentarer:

 1. Jag känner att du haft lite otur med timingen just idag, med all uppståndelse kring Johansson och allt.

  Men! Eftersom du bevisligen är i stämnng för att påbörja ett förnyelsearbete, så har jag ett förslag. Haka på i den öppna salongen 95 teser, en tre månader lång diskussion om hur viktigt det är att diskutera med gräsrötterna om en vill utgöra en faktor inom den samtida politiken. You up for it? ^^

  SvaraRadera
 2. Nja, det tycker inte jag. Snarare är det tvärtom. Mitt blogginlägg visar vikten av att nu måste de ledande socialdemokraterna samordnas och inordna sig partiledningen med Håkan Juholt och Carin Jämtin i spetsen. Det får vara slut på utspelen som sker i olika riktningar.

  SvaraRadera
 3. Det finns inget som säger att förnyelsen inte kan börja både lokalt och centralt. Inbjudan är öppen så länge det hela pågår. ^^

  SvaraRadera