onsdag 14 mars 2012

Barnfattigdomen fortsätter att öka - Nu 248 000 barn lever i barnfattigdom

När Rädda Barnens siffror om hur barnfattigdomen presenterades i fjol slog den ned som en bomb. Barnfattigdomen ökade första gången på flera år. Diskussionerna gick heta och frågan hamnade högst på den politiska dagordningen. Vi socialdemokrater drev denna fråga och fortsätter att driva den. I dag presenteras nya siffror som visar att barnfattigdomen fortsätter att öka. Nu beräknas 248 000 barn leva i barnfattigdom. Det här är en katastrof för Sverige, familjerna och barnen.

Kanske finns det en och annan som kommer att försöka vifta bort Rädda barnens uppgifter men all den statistik som Rädda barnen presenteras har sammanställts ur alla de källor som faktiskt finns som tar upp detta med barnfattigdom. Allting finns för den som vill se. Uppgifterna går inte att förneka, ej heller vifta bort som att fattiga barn i Sverige är inte fattiga i jämförelse med fattiga i andra länder.
Det vi nu ser är att barnfattigdomen ökar. Det här är mycket oroande och är en katastrof för Sverige, familjerna och barnen. Vi riskerar att förlora många, många barn till utanförskapets ökenvandring där de aldrig får komma in i samhället, känna sig välkomna och en del av en större gemenskap som öppnar upp dörrar och nya möjligheter för dem.
För oss socialdemokrater gäller det att arbeta vidare på en politik som inte bara ska minska på barnfattigdomen utan också arbeta hårt för att få bort den. För fattigdom begränsar och förstör människors frihet och möjligheter. En progressiv socialdemokrati som vill få möjlighet att bygga ett bättre samhälle måste arbeta stenhårt med att ta fram skarpa förslag för att barnfattigdomen ska knäckas rejält en gång för alla. Vi är skyldiga barnen detta.

Annika Högberg skriver om barnfattigdomen. Martin Moberg lyfter fram att barnfattigdomen är högre nu än i fjol. Peter Högberg frågar sig om Sverige skiter i våra barn och deras framtid. Rasmus Lenefors tar upp om barnfattigdomen, Peter Andersson skriver att det är spänt i högeralliansen och med en socialdemokrati på frammarsch. Röda berget om vad som kommer i kapp Tolgfors nu. Ola Möller om barnfattigdomen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar