lördag 24 mars 2012

Ekonomisk nyliberalism eller mer demokrati?

I dag har en rapport från tankesmedjan Heritage Foundation publicerats i media som visar att Sverige är det landet där nyliberalismen har brett ut sig snabbast. Både borgerliga och socialdemokratiska regeringar ska ha varit med i denna utveckling. Heritage Foundation tror att detta ska gynna alliansen men vi kan se vad detta egentligen har lett till. Det är nu dags att ställa sig frågan om det är mer av nyliberalistisk ekonomisk syn som ska styra eller är det mer av demokrati som vi ska ha.

Rapporten pekar på hur olika ekonomiska förändringar införts som exempelvis avregleringen av elmarknaden, avregleringen av järnvägen som nu sker med mera blandas med sådant som jag skulle vilja tillskriva utveckling av demokratin som att samhället och människor accepterar alla människors rätt att älska den man älskar och få gifta sig med vem man vill. Det sista här inget med liberalism att göra.
Jag förstår att det är lockande att blanda ihop de ekonomiska förändringarna med de som har skett på det sociala och kulturella planer och kalla det för liberalism. Tyvärr är det så att liberalismen har slutat att bry sig om att utveckla demokratin efter det att den allmänna rösträtten infördes. Hyllningarna som nu sker över att vi ska vara det landet bland de rika länderna där liberalismen snabbast förstår jag men felet är att det som sker är att marknaden gynnas medan vanliga människor hamnar i kläm. Sådan är liberalismen. Därmed behövs något annat.

Nyliberalismen må vara 1980-2008 stora ideolog men det är nu dags att vi välter denna åt sidan och genom för en total demokratisering av samhället. De förändringar som har skett har till viss del gynnat oss människor men har till största delen gynnat kapitalet och därmed storföretagen. Vi kan bara ta elmarknaden som ett typexempel.
Det som nu måste ske är att en genomgripande analys sker över de områden där avregleringar och liknande har skett för att se hur det verkligen har slagit. Områden där det inte fungerar, där marknaden är den stora vinnaren måste åtstramningar och förändringar ske som gör att vi vanliga människor blir de stora vinnarna. Demokratin måste spridas och demokratin måste få makten över inte bara politiken utan också ekonomin, det sociala och kulturella. Så är det inte idag.
Liberalismen har inte mycket att komma med när det handlar om utveckling av demokratin. Däremot är socialdemokratin bärare av en ideologi som vill demokratisera hela samhället och ge människor frihet och makt fullt ut. Det tillhör definitivt framtiden och för oss handlar det nu om att genomföra detta fullt ut i vårt partiprogram. Vi kan se att i dagens samhälle hur människor organiserar sig, förändrar och bygger ett annat samhälle. Det centrala i detta är en genomdemokratisering av samhället. Med andra ord är vi en naturlig del i denna utveckling. Frågan är om vi vill vara det eller springa och vara ett alliansenlight parti.
En kraftig majoritet av svenska folket är emot privatiseringar. Kommer socialdemokraterna att inse detta? Martin Moberg om ett bredare politiskt ansvar. Högbergs tankar om var står socialdemokratin i detta. Röda Malmö skriver om det hånskrattande klassamhället. Annarkia om ett kallt Sverige där marknaden styr.

4 kommentarer:

 1. Ni är i en sjuk uppförsbacke. Jag gillar dig, men sossarna har ju fört samma politik som Allianzen sedan mitten av 80-talet... Och nu har ni Löfven och inte gamle Juholt... Nåväl, en person är bara en person, och partiledarens uppgift är ju ändå att följa kongressen. Men VILL sossarna förändra politiken? Vill sossarna ha ett rättvist och trevligt samhälle? Jag trodde att s OCKSÅ arbetar för ett 2/3 samhälle. Som Mario Draghi sa: "de europeiska välfärdssystemen måste skrotas..." Själv tror jag att bara fascismen kan rädda oss undan den liberala svältdöden på gatan - som även sossarna har jobbat för under 30 års tid.

  SvaraRadera
 2. Vi ska gräsrötter ska visa vilken politik som ska gälla. Vi lever med människor och träffar folk överallt. Vi vet vad dessa efterfrågar, det till skillnad från spinndoktorer och andra som partiet använder sig av. Jag anser att fascismen leder till ett samhälle som slår ut människor.

  SvaraRadera
 3. Vad innebär det rent praktiskt att "genomdemokratisera samhället"?

  SvaraRadera
 4. Att låta människor får mer att säga till om och ta ansvar för, även på jobbet.

  SvaraRadera