söndag 18 mars 2012

En opinionsmätning att fundera mycket noga över

SIFO presenterar en färsk opinionsmätning där socialdemokraterna är nu det största partiet i Sverige. Partiet får 33,7 procent. Sverigedemokraternas vågmästarroll är för tillfället bruten. Moderaterna backar hela 4,2 procent, ned till 28,7 procent. Alliansen hamnar på 39,5 procent (Kd kan inte räknas in då partiet hamnar under 4,0 procent som utgör spärr till riksdagen). Om det hade varit val i dag hade den rödgröna sidan vunnit med 50,1 procent och haft möjlighet att bilda regering. Det vi nu måste ställa oss är vad säger egentligen dagens opinionsmätning?

Det kan vara lätt att ryckas med i de positiva vindar som verkar råda i opinionen nu. Sedan Stefan Löfvén tillträdda har vi socialdemokrater ökat med närmare nio procent i väljarstöd. Innan tog vi väljare från Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Nu verkar det som att väljare lämnar alliansen, speciellt moderaterna, för att ge sitt stöd till socialdemokraterna. Vi må jubla över det men det är närmare 30 månader kvar till valet. Allt kan hända.
För oss socialdemokrater ingjuter detta självklart mer positivitet och ökat självförtroende. Förhoppningsvis innebär det att socialdemokrater slutar att huka och nu sträcker på sig. Samtidigt kan den snabba uppgången leda till att en feghet infinner sig där man är mer rädd för att förlora väljare än har en hunger och vilja att vinna fler väljare och därmed valet.
Det vi ska lära oss av denna mätningar är 1: När socialdemokrater slutar att hugga varandra i ryggen för att stärka sin egen makt får väljarna åter förtroende för oss. Detta är den viktigaste lärdomen och jag ser det också som en varning till dessa ”huggare” att nu håller de sig borta. 2: När politiken hamnar i centrum lyssnar väljarna på oss. När vi pratar om de samhällsproblem som väljarna också ser ökar vårt stöd ytterligare. 3: Istället för att vi flyttar oss in i mitten är det rätt att flytta mitten ytterligare högerut och får in fler väljare i centrumvänsterpolitiken. 4: Det finns en nyfikenhet på socialdemokratisk politik där vi ses i dag som det parti som väljarna ser kan ge bäst hopp inför framtiden.
Opinionsmätningen är viktig och kommer med viktiga signaler. För oss socialdemokrater gäller det nu att arbeta än hårdare med att förbättra och utveckla vår politik och partiorganisation. Väljarna vill att vi gör detta för de sätter sitt hopp till oss.
Röda berget om att siffran för för socialdemokraterna är skit. Högbergs tankar om att socialdemokraterna måste ha kvar blicken på bollen. Johan Westerholm om maranatasossarnas julafton. Kristian Krassman om att vi nu måste leva upp till väljarnas förväntningar. Jämlikhetsanden om att vi har legat högt innan. Parkstugan om att nu måste vi ta på oss rödstället och jobba, jobba och åter jobba. Martin Moberg med lite pausmusik men skriver också om opinionsmätningen. GP, DN1, DN2Moderaterna är nervösa.Debattartikel som gör upp om bonusfester. Aftonbladet.

1 kommentar:

  1. Det jublades säkert också vid Sifos undersökning för precis fyra år sedan: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/miljopartiet-stort-bland-unga_980399.svd.
    Det är långt kvar till valet.

    SvaraRadera