fredag 16 mars 2012

Hur ska det gå för moderaterna?

Denna helg samlas nu moderater över hela landet i Örebro för kommundagar. Det är ett parti som har blivit stukat på senare tid i olika opinionsmätningar. I några är partiet fortfarande landets största men i andra, speciellt på senare tid, är socialdemokraterna det största. Samtidigt finns det undersökningar som visar att socialdemokraterna har störst förtroende i fyra av fem viktiga politiska frågor, att  Stefan Löfvén tar in på Fredrik Reinfeldt när det handlar om förtroende, att socialdemokraterna anses ha bäst politik för nya jobb och är det parti som ger människor hopp om en bättre framtid. Hur ska moderaterna klara av detta?
 
Högeralliansen vann valet 2010 och har i det närmaste legat före i opinionsmätningarna. Från oktober i fjol fram till slutet av februari i år har regeringen haft ett övertag hos väljarna. Ett övertag som en del analytiker ansåg skulle kunna bestå resten av mandatperioden då det syntes som att socialdemokraterna var nere rejält för räkning. Ett scenario som har förändrats och där socialdemokraterna har visat sig få ett allt större stöd från väljarna. Så pass stort att väljarna ser S som ett parti som ger dem hopp inför framtiden.
För moderaterna med Fredrik Reinfeldt i spetsen är detta en utmaning. Ett övertag i opinionen har vänts till att regeringen har hamnat på defensiven. Socialdemokraterna har satt jobben som sin främsta fråga, något som tvingat högeralliansen att reagera på detta. Dock har man valt att gå ut i negativa kampanjer mot socialdemokraterna och försökt skrämmas. Det har inte imponerat på väljarna som sakta men säkert vänt sådant ryggen. Väljarna ser att socialdemokraterna pratar om olika problem i samhället och hur dessa ska kunna lösas. Det uppskattas. Väljarna vill att partierna pratar om deras problem, för problem finns det gott om, som media har rapporterat massivt om detta år.
För moderaterna kan kommundagarna innebära en möjlighet att diskutera sig samman och att analysera vad det är som egentligen händer, vilka krav som ska ställas på den egna partiledningen och vad det är för frågor som man måste driva. Väljarna markerar nu och visar att man gillar socialdemokratisk politik. Om det hade varit val i dag hade det inneburit ett maktskifte. Det är till och med så att väljare som innan röstat på något alliansparti har börjat gå över till socialdemokraterna. För moderaterna är detta en rejäl utmaning. Hur ska det gå?
Röda berget om att Fredrik Reinfeldt borde vara själaglad men är det inte. Verkar vara lite väl tyst i media om detta kan jag tycka.

1 kommentar:

  1. Det spricker i fogarna hos alliansen. Först Centerpartiet som vill erkänna Palestina. Sen KD som inte får gehör för sin politik, och nu Folkpartiet som öppet kritiserar moderaterna. Jag tror att alliansen kommer falla på grund av Centerpartiet och KD, folk kommer försvinna mer från C för att partiet blir allt mer nyliberalt och kommer kanske lägga sin röst på Miljöpartiet eller Folkpartiet istället eller lägga sig på soffan. Den kristnahögern inom KD kommer tycka att partiet är en tandlös tiger som inte vågar stå för sina åsikter och kommer lägga sin röst på SD. Varken C eller KD kommer att åka ur riksdagen men båda kommer minska minst en procent var.

    SvaraRadera