måndag 19 mars 2012

Hur ska det gå för moderaterna?

Jag tror det var många moderater som såg fram emot den gångna helgen 16-17 mars. Nu skulle man samla sig och blicka mot framtiden ur ett styrkeförhållande. Sedan hösten i fjol hade partiet parkerat sig på en nivå där moderaterna var ohotad som Sveriges största parti. Värsta rivalen socialdemokraterna verkade vara tillbakapressade och skulle under lång tid framöver brottas med sig självt och vilken väg man ska gå, även om en viss uppgång hade skett. Det såg med andra ord bra ut inför helgen. En helg där moderater från hela Sverige skulle peppas och få inspiration. Förnyelsearbetet skulle fortsätta och moderaterna skulle åka hem stärkta och med nytt självförtroende. Det såg ut som ett perfekt upplägg men en liten opinionsmätning kom emellan.

Gårdagens SIFO-mätning ritade om den politiska kartan för alla partierna. Socialdemokraterna är nu Sveriges största parti och hade det varit val i dag hade den rödgröna sidan vunnit på egen styrka. Alliansen är tillbakapressat. Moderaterna minskar med över fyra procent. En tillbakagång som det partiet inte hade räknat med. Självförtroendet har fått sig en knäck.
Detta självförtroende var det nog tänkt att Per Schlingmann, moderat spinndoktor, skulle reparera en del av när han var med i söndagens Agenda. Den som hade förhoppningar om det och att en del väljare kanske skulle bli lite mer positivt inställda till moderaterna fick dessa grusade. Det var med andra ord inget bra framträdande.
Per Schlingmann försökte med samma form av retorik som har använts sedan 2003. Han förde fram att socialdemokraterna saknar en egen politik och har inga förslag, mot regeringens jobblinje står en bidragslinje med mera. När frågor kom om vad moderaterna hade för förslag kom inga konkreta saker fram. Det Per Schlingmann sa höll sig på en mycket generell nivå men inga skarpa förslag presenterades. Samma sätt att argumentera gick det att se i tidigare inslag under kvällen när moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten uttalade sig. Inget konkret där heller.
Framträdandet i Agenda innebar ingen förändring till det bättre för moderaterna. Snarare var det nog så att nyfikenheten på andra partier, som socialdemokraterna, stärktes nog. Jag ska villigt erkänna att jag saknade att Sofia Arkelsten eller Fredrik Reinfeldt skulle vara i Agendastudion. I detta tuffa läge för moderaterna, men också landet, hade det varit mycket intressant om statsministern hade uttalat sig och presenterat konkreta förslag. Tyvärr fick vi inte se det. Moderaterna är nog i början på en nedgång och en inre kris.
Högbergs tankar om Schlingmanns framträdande. Ola Möller om att uppgången för partiet nog kan tillskrivas en stark partiorganisation. Kulturbloggen tar också upp om opinionsmätningen och varför väljare går till socialdemokraterna. Aftonbladet om Centern och datalagringsdirektivet. Svenska Dagbladets ledarsida verkar inte gilla socialdemokraterna längre. Klimatfrågan är mycket viktig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar