lördag 17 mars 2012

I Sverige pratas det om sänkta ungdomslöner -i Kina storsatsar man på utbildning

Hur Sverige ska klara sig i framtiden beror mycket på hur vi klarar av dagens och framtidens utmaningar och möjligheter. Vi är beroende av det som sker i vår omvärld och det vi gör måste ha sin grund i det globala skeendet. Tar vi med detta är det intressant att se hur svenska politiker fokuserar på sänkta ungdomslöner för att fler ska komma i arbete medan i andra länder, exempelvis Kina, inser man att utbildning är rätt väg att gå.

Ibland blir det övertydligt hur mycket fokus läggs på Sverige och Europa. Det är här både det positiva som det negativa finns. Vi oroas över finansproblemen, som fortsatt sedan 2008 och kommer att fortsätta ytterligare år om inte grundproblemen löses. Fokus ligger på att skära ned välfärdssystemen, göra det tuffare för människor att ha trygghet samt det ska skapas en osäkrare arbetsmarknad. Det är oerhört mycket navelskådande som gör att både Sverige och EU nu springs förbi av andra länder i världen.
Ta Kina som ett exempel. I en kolumn av Monica Gunne presenterar hon vad som nu håller på att ske i det kinesiska skolsystemet och vad som är meningen med den. Medan vi i Sverige har fastnat i en diskussion om att skolan behöver mer disciplin, många fler och tuffare prov och betygssteg samt vurmandet för friskolor och frågan om skolan ska förstatligas sker förändringar i vår omvärld som kullkastar detta blixtsnabbt.
Kina håller nu på att förändra sitt skolsystem bort ifrån det disciplinära och den mekaniska inlärning (som vi är på väg mot). Istället ska nu elevernas hela tanke- och skaparkraft släppas lös. Orsaken är att Kina vill inte längre vara världens verkstad som andra länder, speciellt i väst, bestämmer över. Nu vill Kina istället att resten av världen ska bli verkstad och det är det landet som ska bestämma över det.
Det är här som fokus borde ligga i svensk politik, den globala nivån. Istället tjafsar vi vidare om lägre löner för ungdomar och införandet av osäkra anställningsformer som lösningar. Det är fel och det gör att länder som exempelvis Kina kommer att dra ifrån. Vill vi att Sverige ska vara en aktiv del av den förändring som sker måste vi också lyfta upp den politiska diskussionen. Det ansvaret ska vi socialdemokrater ta.
Högbergs tankar om Anders Borgs tal. Ledare i Aftonbladet om växande köer till soppköken. Folket om olika syn på verkligheten. Röda berget tar upp om att Anders Borg pratar om arbetslöshet. Kristian Krassman i en debatt om att pengar från rut och rot och att de ska gälla utomlands i EU. Jämlikshetsanden vill göra något mot en av snabbmatsoranisationerna. Martin Moberg om moderatmötet i Örebro. Johan Westerholm i en analys av gårdagens tal av Fredrik Reinfeldt. Peter Andersson om vem som moderaternas politik vänder sig till. Anders Borg filosoferar. Martin Moberg gör en analys av Anders Borgs tal. Tokmoderaten i kritisk analys. Moderaten Thomas Böhlmark är smånöjd med utvecklingen. Johan Westerholm kritiserar Anders Borg.

1 kommentar:

  1. För en gångs skull fattar Kina vad det handlar om, till skillnad från de svenska PK-politikerna.

    SvaraRadera