tisdag 27 mars 2012

Kommer alliansen överleva valet 2014

En artikel i Aftonbladet av Lena Mellin får tjäna som avstamp för dagens första bloggpost, med inspiration av Röda berget som satte fart på bollen igår. Den handlar om hur det har gått för de enskilda partierna i alliansen. En allians som tog sin början uppe hos Maud Olofsson och som verkade vara ett lyckokast men som idag verkar bli de borgerliga småpartiernas undergång. En fråga som garanterat håller politikerna i de mindre partierna vakna är om alliansen och det egna partiet överlever valet 2014.

Lena Mellin skriver att när alliansen bildades var Fp, C och Kd större än moderaterna men efterhand som tiden har gått har moderaterna blivit allt större. I dag är M ungefär 15 procent större än de andra tre partierna tillsammans. Med andra ord är det moderaterna som har vunnit  på alliansen.
Det är därmed inte så konstigt att framför allt moderaterna är intresserade av att ha kvar alliansen. Dels handlar det om att då kan man fortsätta att ta väljare från de andra borgerliga partierna. Dels kan M fortsätta cementera blockpolitiken. Det är faktiskt moderaterna och Sverigedemokraterna som har vunnit på en stelbent blockpolitik.

För de mindre partierna ser det mörkare ut. Samtliga rör sig sakta men säkert ned mot riksdagsspärren, förutom Kd som verkar ha parkerat fast under denna nivå. Det kan mycket väl bli så att ett eller två borgerliga partier tvingas lämna riksdagen i valet 2014. En utveckling som skulle rita om det politiska landskapet för lång tid framöver. För de små partierna inom borgerligheten skulle det vara förödande.
Nu kanske moderaterna kommer att sätta sina förhoppningar till Miljöpartiet och kanske samregera med det partiet. Här höjs en varningens finger. Vi kan se att Mp förlorar väljare och jag tror att det har med att göra att en majoritet av deras väljare står till vänster i svensk politik. De gillar inte att Mp gör upp med regeringen i vissa frågor och definitivt är emot ett djupare samarbete högerut.
Det är nog dags för medlemmarna och ledande politiker inom Fp, C och Kd att fråga sig om priset som partierna nu får betala för allianssamarbetet är värt det. Det är kanske dags att gå till val som egna partier med egna visioner för Sverige och lämna dörren öppen till alla som vill samarbeta med dem. Om inte det görs är risken mycket stor att något eller flera av dem tvingas lämna riksdagen. Fast frågan är om dessa partiernas partiledare vågar ta steget.

AB:s ledare, Svd politisk passivitet. Peter Andersson om politisk tomgångskörning. Johan Westerholm om alliansen. Martin Moberg om att säga adjö till blockpolitiken samt att vi ska satsa på kunskapsekonomin. Kent Persson om att utan alliansen blir det ingen valvinst 2014 och att moderaterna måste göra sin hemläxa. Thomas Böhlmark om att nu finns det bara ett politiskt alternativ. Centerpartisten Mikael Andersson för fram att även om samarbetet inte varit bra för C har det varit bra för Sverige. Tokmoderaten underkänner väljarna i Ekerökommun.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar