måndag 26 mars 2012

Sverige ska satsa på den kunskapsbaserade ekonomin, inte på låglönejobben

Igår kväll sändes ett tv-program på CNN som heter ”Future Cities”. Ett program som diskuterar hur de nya städerna och länderna ser ut, vad de satsar på och hur invånarna tänker. Här finns mycket att lära sig, speciellt för oss svenskar, för det är ett program som visar vad som händer på den globala arenan, borton nyheter om krig, svält, katastrofer, ekonomiska problem med mera som dominerar medierapporteringen i vårt land. En sak som framträdde klart och tydligt är att länder och städer runt om i världen satsar stort på den kunskapsbaserade ekonomin. Det inversteras tungt i utbildning och forskning. Länderna vill lämna låglöneekonomin bakom sig. För Sveriges del är slutsatsen klar. Ska vi klara oss måste vi satsa på den kunskapsbaserade ekonomin, inte på låglönejobben.
 
Två stycken debattartiklar i Svenska Dagbladet respektive Dagens Nyheter belyser hur viktigt det är med att satsa på den kunskapsbaserade ekonomin. Den första artikeln fokuserar på det faktum att inom tre år beräknas det saknas 30 000 anställda inom it-sektorn. Den andra artikeln tar upp att vara ett litet land och tro att man kan vara en föregångare inom miljötänkandet är fel.
Jag håller inte med slutsatserna från beteendevetaren, även om jag förstår hans tänkande, då han utgår strikt ifrån beteendevetenskap. Om vi istället väger in ekonomiska aspekter utifrån att miljö är en framtidsbransch som kommer att skapa många nya jobb, uppfinningar och produkter samt tjänster blir det något helt annat. För att nå dit krävs det att vi massivt satsar på denna bransch. Utbildningsinsatser och satsningar på forskning är mycket viktigt i detta. Här kan redan befintliga men också nya företag hämta idéer och växa samt vara med på den internationella arenan.
IT är nu en viktig del av vårt samhälle och dagliga liv. Sverige har ett högt tekniskt kunnande och en stor del av befolkningen använder it på olika sätt. Trots det borde vi vara bättre på att få fram ännu fler nya tekniska it-produkter, it-tjänster med mera än vad vi är. Fler personer behövs inom denna bransch. Slutsatsen är samma här. Det behövs satsas än mer på utbildning och forskning för att vi ska kunna få än mer fart på detta.
Runt om i världen väljer länder att satsa rejält för att bli en vinnare i den globala konkurrensen. De har bestämt sig för att det är genom utbildning och forskning som de ska ta igen förlorad mark. Sverige måste inse att detta sker just nu. Det vi måste bestämma oss för är vilken väg vi ska gå. Är det genom låglöneyrken och lägre löner som är vägen framåt eller är det genom att satsa på utbildning, forskning och investeringar som möjliggör att idéer snabbt kan omsättas i nya produkter och tjänster och därmed jobb? Valet är vårt och är egentligen inte så svårt.

Löntagarbloggen om att handelsanställda inte tänker ge sig. Johan Westerholm om att alla skyller på alla.

1 kommentar:

  1. Under många år kvävde vi hela sektorer av serviceyrken till döds och tvingade fram dels en svart sektor, dels en "gör-det-själv" sektor där ingenjörer och läkare skulle måla och tapetsera själva istället för att ägna sig åt sina expertområden ...

    Själv tycker jag att vi ska satsa på alla sorters jobb eftersom de alla är en viktig pusselbit i vårt samhälle.

    SvaraRadera