måndag 12 mars 2012

Varför behövs mer utbildning av svensk arbetskraft?

I gårdagens Agenda var socialdemokraternas nye ekonomiskpolitiske talesperson, Magdalena Andersson, med. Hon gav ett lugnt och stabilt intryck samt tryckte mycket på att socialdemokraternas huvudmål är låg arbetslöshet och att det skapas fler nya jobb i Sverige. En ambitionshöjning och tydlighet som väljarna uppskattar. I detta är utbildning oerhört viktigt.
 
Magdalena Andersson återkom gång på gång på gång till att en av socialdemokraternas huvudlinjer är att satsa än mer på utbildning. En utbildad arbetskraft har större möjligheter till att kunna ta de nya jobben och skapa nya jobb. Rätt tänkt men det gäller också att sätta in detta i ett större perspektiv.
Runt om i världen håller det ena landet efter det andra på att rusta upp och satsa än mer på sina skolor. I en del länder satsas det på att alla ska kunna vara behöriga till högskolestudier. Dessa länder har insett att för att klara sig i den globala konkurrensen gäller det att satsa på att befolkningen blir bättre och mer utbildad. Det gör att mer avancerad produktion av varor och tjänster kan drivas från och skapas i det egna landet. Den globala konkurrensen gör att länderna behöver satsa än mer på utbildning.

I detta läge är det rätt av socialdemokraterna att vilja satsa än mer på utbildning, allt ifrån förskolan till högskolan och yrkesutbildningar av olika slag i olika regier. En välutbildad svensk arbetskraft är mycket intressant för arbetsgivare, oavsett om de är stationerade i Sverige eller i utlandet. För den enskilde är högre utbildning och mer kunskaper också en garant för att kunna vara attraktiv på arbetsmarknaden, ha ett arbete som ger en stadig och trygg inkomst. Människor kan därmed få möjligheter till att förverkliga sina drömmar. Det i sin tur skapar trygghet. För Sverige finns det med andra ord ingen annan väg att gå.

Peter Andersson om lyftet i opinionen och en finansministerkandidat som är redo. Tord Oscarsson lyfter fram Magdalena Andersson. Svenska Dagbladet om att låta lärarna undervisa. Röda berget om idéer för en hållbar energipolitik.

1 kommentar:

  1. Bra skrivet. Idag gäller inte utbildningen bara för Sverige. Utan vi måste se den globalt, att dagens ungdomar mycket mera kommer att söka den utanför Sveriges gränser. Vet inte hur många som jobbar i Europa idag. Men det är många. Bara i Oslo/Norge så är det 80 000 personer som jobbar. Sedan kanske man kommer hem med ett breddat perspektiv på kunskapen som återförs in i Sverige. Det är bara positivt.

    SvaraRadera