tisdag 17 april 2012

Borg duckade för nuets problem

Det var intressant att studera den tv-sända debatten mellan socialdemokraternas Magdalena Andersson och moderaternas Anders Borg. Den senare försökte lägga sitt fokus på att det går bättre i Sverige än i övriga Europa, vilket inte är sant, och vi ska vara glada över det då saker och ting kunde vara värre samt uppehöll sig ganska mycket kring vem socialdemokraterna eventuellt ska samarbeta med i valet om 2,5 år. Hur dagens Sverige ser ut var ingenting som han tyckte var intressant.

Det tog däremot Magdalena Andersson upp. För henne och socialdemokraterna är dagens samtida problem och framtidens utmaningar som står i centrum. Vår politik bygger på hur vi vill förbättra för landets invånare och på att skapa så stor frihet som möjligt för människor, inte vem vi ska regera med (att moderaterna är intresserade av det förstår jag då blockpolitiken är något som gynnar det partiet).

Även om det skulle kunna bli värre är det faktiskt en regerings uppgift att förhindra att det blir så. Gårdagens debatt cementerade bilden av en finansminister som hellre samlar i ladorna för ett femte jobbskatteavdrag istället för att här och nu satsa mer på att få ned arbetslösheten. Minskar arbetslösheten ökar statens inkomster, investeringar kan göras, människor får mer i plånboken och konsumerar mer och de ekonomiska hjulen snurrar fortare samtidigt som arbetsgivare får tillgång till utbildad personal vilket gör att dessa kan klara av den globala konkurrensen och ta marknadsandelar.

Den passivitet som Anders Borg nu visar upp kostar landet arbetstillfällen och försämrar för näringslivet och dess konkurrenskraft. Till det ska vi lägga att kommunerna går minus i sina budgetar för i år men speciellt för de närmsta tre åren. För Ystad kommuns del ligger man minus elva miljoner kronor för nästa år.

Sverige behöver en annan regering som vågar satsa och satsa smart. I dag har Stefan Löfven och Magdalena Andersson fått sin debattartikel publicerad i Dagens Nyheter. I den presenteras idéer til satsningar som kommer att preciseras i den vårbudgetmotion som kommer den andre maj. Den är framåtblickande och har satsningar. Ett helt annat budgetförslag än det en trött Anders Borg kom med. Även om det i artikeln finns en del att fundera över mer än en gång, speciellt vad som menas med kraven.

Svd1. Johan Westerholm har marantavarning på sig själv. Röda berget om att ekonomer vill att överskottsmålet försvinner. Peter Andersson om att jobbpolitiken behöver utvecklas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar