onsdag 18 april 2012

Borg tvingas ta ansvar

Räntesänkningar! Det är detta som Anders Borg hoppades skulle ske som i sin tur skulle sätta fart på svensk ekonomi. Så lät det lite grann i måndags när Anders Borg presenterade sin budget. Kallt räknade han med att räntan skulle sänkas av Riksbanken men nu visar det sig att denna förhoppning inte kommer att ske. Nu tvingas Anders Borg och regeringen att ta ansvar för svensk ekonomi. Kommer det att ske?

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg har varit snabba med att ta åt sig äran för att regeringen räddade svensk ekonomi och fick fart på hjulen igen. Vad de inte säger är att de stod handlingsförlamade och det var Riksbanken och aÄrbetsmarknadens parter i form av IF Metall som tog ansvaret. En passiv regering räddades av andra som ansåg att nu måste svensk ekonomi få ny fart och jobb räddas.

Vi kan nu se samma sak inträffa igen. Regeringen vet inte hur den ska göra för att få fart på hjulen igen. Istället är man avvaktande, hoppas på att Riksbanken ska sänka räntan och ekonomin i världen ska skjuta fart. Tittar man på tillväxtsiffrorna för nästa och kommande år är det tillväxt på över tre procent och det utan att regeringen gör något. Imponerande men regeringen litar på att andra ska göra saker. Tillväxtsiffrorna är mer av önsketänkande är verklighetsbaserade.

Riksbanken har i dag klart markerat att regeringen inte kan räkna med räntesänkningar som ett sätt att stimulera ekonomin. Med detta besked tvingas därmed regeringen Reinfeldt att själv ta ansvar för ekonomin och få fart på de ekonomiska hjulen. Problemet är att regeringen har en tom verktygslåda och de verktyg man pratar om som ska tas fram inte verkar vara särskilt verkningsfulla och användbara. Problemen för den svenska ekonomins konkurrenskraft och möjlighet att skapa nya arbetstillfällen fortsätter därmed.

3 kommentarer:

 1. Vad än regeringen gör eller inte gör så är det fel ... trovärdig argumentation ? Skaffa dig en egen politik med faktiskt innehåll istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reinfeldts hund18 april 2012 22:02

   Är det jobbigt när verkligheten tränger sig på?

   Radera
 2. Det är bara taktik. Man samlar i statskassan för att genomföra ett ytterligare jobbskatteavdrag längre fram. Eller nån annan form av djuplodande skattesänkning för överklassen.
  Sedan får detta ske löpande vilket kommer ge misär för grupper som får betala detta.

  SvaraRadera