tisdag 10 april 2012

En egen politik med jobben, ekonomin och det hållbara samhället i centrum

I dag publiceras ännu en opinionsmätning som visar att socialdemokraterna får ökat stöd från väljarna. Om det hade varit val i dag hade den rödgröna sidan i svensk politik fått majoritet i riksdagen medan högeralliansen hade fallit ihop till 33,3 procent (i och med att C och Kd är under spärren räknas inte dessa in). Det hade varit en klar rödgrön riksdagsmajoritet. För oss gäller det nu att bygga vidare på detta förtroende och visa att vi har en egen politik som sätter jobben, ekonomin och det hållbara samhället i centrum.

Det verkar på en del att ökningen för socialdemokratin är häpnadsväckande men innan höststormarna i fjol låg socialdemokraterna på motsvarande nivåer. Vi har med andra ord fått igen det stöd som innan visats den politik som vi vill föra. Nu ska det bli intressant att se om detta stöd ökar eller stabiliseras mellan 35-36 procent för att sedan öka i valet 2014. Mycket hårt arbete återstår och socialdemokraterna får inte luta sig tillbaks och vila.
I går skrev jag ett blogginlägg där jag påpekade vikten av att inte bygga samarbeten mellan partier utifrån en ovilja mot den andra sidan. Vi ska inte heller bygga ett samarbete som gör att vi suddar ut oss själva, som det rödgröna samarbetet ledde till 2010. Jag håller helt med Aftonbladets ledare i dag om att det är mycket viktigt att vi redan nu ger väljarna en klar signal om att vi går till val på en egen politik. Vinner vi väljarnas förtroende ska vi också styra utifrån de förutsättningarna.
Det är helt rätt att Stefan Löfvén har börjat bygga en politik utifrån jobben och ekonomin. Svenska folket är mån om att båda områdena ska gå bra och är fullt medvetna om att dessa hör ihop. En politik för fler i arbete och med byggandet av en stark finanspolitik som ger verkliga reformutrymmen ger människor hopp om en bättre framtid och möjlighet att förverkliga sina egna drömmar.
Förutom detta är det viktigt att vi också lägger till byggandet av det hållbara samhället. Det är ett samhälle som inte bara begränsar sig till att handla om miljö och klimat utan det är ett helt nytt tänkande som ska genomsyra hela samhället. Vi kan inte bygga en bättre värld om det slösas på resurser i alla dess slag. Det går inte att slösa med människor som det gör i dag. Det är ohållbart. Sverige kan inte förlora människor till utslagning och att inte få känna sig vara en del av samhället på grund av att vi i dag är dumsnåla. Jag tänker här på skolan och arbetslivet där många människor inte får chansen.
Ett hållbart samhälle skapar nya möjligheter på alla plan. För oss socialdemokrater gäller det att arbeta för att bygga detta. Vi har redan i vår politik en bra grund att stå på men mer behövs. Ett område vi behöver utveckla än mer utifrån detta perspektiv är energipolitiken där det nu sker en spännande utveckling utomlands. Här har vi mycket att lära oss.
Valet 2014 kommer därmed att handla om partier som ser det nya och vill bygga ett bättre samhälle och mot dem står partier som är fast i det gamla tänkandet. Valet är helt och hållet väljarnas.

Johan Westerholm om maranta- och hallelujastämning i partiet. Martin Moberg ser riskerna med för positiva opinionsmätningar. Röda berget skriver om dagens opinionsmätning utifrån spelteori och politik.  Högbergs tankar om att fokus borde ligga på partiet, inte person. Peter Andersson med ett varningens finger rörande dagens opinionsmätning. Tord Oscarsson räknar mandat utifrån opinionsmätningen. Löntagarbloggen, Johan Westerholm, Parkstugan, Victoria Brikho. Moderaten Kent Persson anser att alliansen behöver ny tändvätska. En annan moderat, Thomas Böhlmark, börjar bli nervös. Rebellabloggen diskuterar hur kvinnor ser ut via utställningsdockor.

6 kommentarer:

 1. Tyskland är ett avskräckande exempel. Oerhörd kapitalförstöring och fortfarande ett kol- och gasland utan någon ljusning i sikte. Sverige är ett föredöme med koldioxidfri elproduktion tack vare framsynta socialister som Erlander.

  SvaraRadera
 2. Jag hoppas vi verkligen tar chansen nu när vi formar framtidens partiprogram. Tänker vi utifrån ett Hållbart Sverige så kan vi bygga ett bättre samhälle som tar hänsyn till människor, skapar hopp, förbättrar våra samhällen samt gör att miljön och klimatet blir vinnare. Det är också något som skapar många, många nya arbetstillfällen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att suga upp arbetskraft från övriga ekonomin till en viss sektor utan att denna sektor producerar större värde är inte att "skapa" arbeten, utan att förstöra arbeten!

   Hela vårt välstånd bygger på att vi gjort motsatsen, dvs effektiviserat och därmed frigjort arbetskraft att jobba med ytterligare saker.

   Radera
 3. Om du menar den gröna ekonomin så skapar den redan i dag mervärde men än mer i morgon. Hela världen tar pyttesmå steg framåT mot det gröna samhället. Här finns mycket mervärde att skapa och skörda för en svensk grön ekonomi.

  SvaraRadera
 4. Säg att vi lägger ner kärnkraften och fasar in vindkraft, och att det "skapar" 50,000 nya jobb. Vad är mervärdet? En fjäder i hatten till Fridolin? Men elektronerna är likadana. Vi har bara snott 50,000 pers från andra delar av ekonomin, och därmed minskat den totala produktionen. Ju fler jobb som "skapas" på det sättet, desto fattigare blir vi.

  SvaraRadera