torsdag 26 april 2012

En opinionsmätning som måste bygga upp vårt självförtroende

I dag presenterar TV4/Novus en opinionsmätning som bekräftar bilden av att socialdemokraterna går framåt och upplevs som allt populärare och bra för Sverige. För oss socialdemokrater innebär denna opinionsmätning att vi nu måste bygga på vårt självförtroende och inse på allvar att väljarna vill ha en förändring i vårt land. Det kan vi åstadkomma.
Under den senaste månaden har vi kunnat se hur socialdemokraterna har stigit i den ena opinionsmätningen efter den andra. Nu ligger vi mellan 35-36 procent, en nivå som är en bra avstamp för att arbeta upp emot 40-procentstöd i väljarkåren.

Vi kan också se i dagens mätning att Vänsterpartiet och Miljöpartiet backar. Jag tror därmed att vi återhämtar väljare som gått till dessa partier i besvikelse över att socialdemokraterna suddade ut sig själv i valet 2010. För Miljöpartiet är detta en väckarklocka för jag tror att partiet skulle fortsätta att skörda framgångar med nya språkrör och en grön politik. Socialdemokraternas klara markering om att vi är ett grönt parti men också att vi ser helheten på ett annat sätt lockar väljare från Mp.

Moderaterna fortsätter att backa och man kan se direkta övergångar från alliansen till socialdemokraterna. Jag tror inte att det beror på att dessa väljare nu bygger upp förhoppningar om att socialdemokraterna är frälsaren. Istället handlar det om att S ser samtiden och har identifierat dagens problem, att dessa saker diskuteras och att förslag som kommer gillas samt att man ser S som det parti som står för nya idéer som man vill se förverkligade.

Den som har förhoppningar om att väljarna ska strömma tillbaks till moderaterna och de andra allianspartierna när skuggbudgeten presenteras den 2 maj kommer att bli besvikna. Redan presentationen av hur vi vill hjälpa ungdomarna till att bli nya viktiga medarbetare hos arbetsgivarna och kan starta nya företag är sådant som fungerar och går hem i stugorna.

För oss socialdemokrater handlar det nu om att återfå självförtroendet fullt ut och inse att med socialdemokratisk politik, socialdemokratiska förslag och en socialdemokratisk vision om ett bättre samhälle faktiskt är det som väljarna vill ha. Mitten i svensk politik håller just nu på att flyttas vänsterut. Nu får vi inte fega ur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar