torsdag 5 april 2012

Fattigdomen breder ut sig - samtidigt ska riskkapitalister få lägre skatt

I Grekland begår en 77-årig pensionär offentligt självmord framför parlamentsbyggnaden i Aten. I USA och Europa ökar fattigdomen. I EU sker stora besparingar vilket gör att arbetslösheten ökar, liksom utslagningen från samhället i sin helhet. Det finns arbetande fattiga som aldrig får en chans att komma ifrån sin sitaution. I Sverige fortsätter barnfattigdomen att öka. Socialbidragen skjuter i höjden, köerna till kyrkornas utdelning av mat och kläder ökar. Familjer runt om i Sverige är bara en lön ifrån fattigdom (en hel del medelklassfamiljer befinner sig i denna situation trots arbete). Detta samtidigt som det läggs lagförslag från finansdepartementet i Sverige om att riskkapitalister ska få sänkt skatt.

Vi befinner oss i dag i en värld som vi inte trodde skulle uppstå. En värld där det i de rika västländerna sker en ökning av fattigdomen, en ökning av utsattheten och risken för utslagning från samhället är stort. I exempelvis EU väljer toppolitikerna att prata om hur euron och därmed storbankerna och finansinstitut ska räddas genom att länder ska genomgå stålbad med miljontals arbetslösa som följd. Människor som ofta inte har med dessa saker att göra.
Egentligen är det ingen av oss som går fria från detta. Vi alla riskerar att drabbas eller rättare sagt så drabbas vi alla, direkt eller indirekt, av följderna av det hela. Något som skapar en osäkerhet, minskad trygghet och minskat hopp. En utveckling som måste brytas men där regeringar runt om i Europa verkar intressera sig för helt andra frågor.
En sådan fråga handlar om den skatt som riskkapitalister ska betala. I Sverige föreslår finansdepartementet att dessa personer ska få sänkt skatt från 57 procent ned till 30 procent. Departementet med ansvarig minister i spetsen talar om att detta ska öka skatteintäkterna med 100 miljoner kronor med i själva verket handlar det om rejält minus i statskassan. Det är mycket anmärkningsvärt att den grupp av människor som tjänar de stora pengarna, och som både direkt och indirekt har varit med och skapat den värld vi ser i dag, ska få betala mindre i skatt.

Detta samtidigt som hårt arbetande människor betalar skatt, gör rätt för sig och bli belönad genom att otryggheten ökar, risken att drabbas av utslagning ökar och att hamna i en situation som kan visa sig vara svår att ta sig ifrån.
Är det så utvecklingen ska se ut eller finns det en annan väg?

Martin Moberg om skillanden på att "lyssna" och att lyssna. Röda berget frågar sig om Carl Bildt får avgå. Johan Westerholm i skarp kritik mot S syn på vapenhandel och säkerhetspolitik. Svd 1, DN1.

1 kommentar:

  1. Jepp! Och sossarna i hela EU är medskyldiga. För faktum är att vi VISST visste att resultatet av politiken skulle bli detta. Nu finns endast fascismen kvar för europas arbetare. :(

    SvaraRadera