torsdag 12 april 2012

Är sänkt skatt den enda lösningen?

Anders Borg har skickat ut ett lagförslag som skulle minska på beskattningen för riskkapitalister men tanken var i grunden tvärtom. Regeringen pratar om att med förslaget skulle man tjäna mer pengar men räknar man rätt så blir det istället tvärtom. Socialdemokraternas ekonomiske talesperson Magdalena Andersson var ute igår och kritiserade förslaget. Ett antal direktörer kritiserar också detta förslag. Nu signalerar Anders Borg att han kan komma att backa från förslaget. Bra, för ska det kunna skapas nya jobb i Sverige behövs långsiktiga investeringar.

Magdalena Andersson kritiserade Anders Borgs förslag hårt. Bland annat för att det var identiskt med riskkapitalisternas eget förslag men framför allt att det gjorde att dessa personer och bransch fick därmed en gräddfil i svensk lagstiftning. Något som är mycket fel. Är det något som vi ska lära oss från de senaste 20 åren är hur riskkapitalisterna med sina stora krav på hög avkastning och korta investeringstider gjort att företag efter företag tvingats att sparka massa anställda och dela ut mångmiljarder till aktieägarna för att hålla aktiekursen uppe. Det har gjort att arbetslösheten har stigit över tid men också gjort att företagen inte har kunnat utvecklat, satsat mindre på kompetensutveckling och forskning för att ta fram nya produkter och tjänster.

Kritiken har varit hård. Det är bra att Anders Borg nu signalerar att han kan tänka sig att dra tillbaks förslaget. Vad Sverige behöver är långsiktiga investeringar och satsningar för att vi ska kunna skapa nya arbetstillfällen och företag i Sverige. För att lyckas är en gräddfil för riskkapitalister fel väg att gå.

Johan Westerholm diskuterar vapenaffären. Martin Moberg om strejken som kan bryta ut i morgon fredag. Svenska Dagbladet har svårt för löntagarnas krav på mer i lönekuvertet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar