torsdag 12 april 2012

I dag skulle det vända för regeringen

Det var nog tänkt att dagens massmediala utspel, om att nu ska fler kunna få en bostad och med fyra glada partiledare på utflykt i verkligheten, skulle vara starten på en vändpunkt för regeringen. Bilden av en passiv regering skulle börja plockas bort och fram skulle istället en bild av en handlingskraftig och idérik sådan presenteras. En snabbanalys utifrån vad denna nyhet ligger placerad på olika tidningars hemsidor visa att utspelet inte rankas så högt. Det har inte fått någon större genomslagskraft. För regeringen har därmed inte vändpunkten kommit. För den som vill ha en bostad återstår det därmed mycket väntan.

Regeringen Reinfeldt ligger efter oppositionen i olika mätningar, en bild som fortsätter att förstärkas. Dagens medieutspel om satsningar på boende skulle ge en annan bild. Media var nog intresserade men när utspelet var klart ansåg man nog det vara magert. Närmare 1,6 miljarder kronor satsas på att få igång bostadsmarknaden. Bland annat ska den som redan har en bostad kunna hyra ut del av eller hela bostadsrätten  och kunna ta ut en högre hyra.. Sedan ska fastighetsskatten (som heter fastighetsavgift) sänkas, högre hyra ska kunna tas ut när man hyr ut i andra hand samt kommuner ska pressas att korta handläggningstiderna. Sedan är det mer eller mindre slut.
Många kan ganska snabbt se att detta kommer inte att få igång bostadsmarknaden. Problemet är att det byggs för lite. Sedan vill inte folk vara inneboende hos någon annan utan man vill ha en egen bostad, en rättighet som innan har bejakats och borde fortsätta att bejakas. Beskedet från regeringen är glasklar. Det som finns får vi dela på, något nytt kommer det inte att bli.

För regeringen är detta utspelet ett massmedialt misslyckande då det inte når högt på nyhetsredaktioners lista. Det tar inte heller bort den bild som nu finns av regeringen Reinfeldt. Förloraren på det är självklart högeralliansen men de som förlorar mest är alla som vill ha en egen bostad med ett eget förstahandskontrakt. För dem är denna mandatperiod mer eller mindre körd.

Röda berget om att inbo är ingen lösning på bostadskrisen. Martin Moberg lyfter upp att unga vuxna inte får chansen på bostadsmarknaden. Parkstugan om en proposition som andas osäkerhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar