torsdag 19 april 2012

Klimatet är kört!

I dag rapporterar Sveriges Radio att det redan nu kan vara försent för jorden att nå tvågraders målet, att jordens medeltemperatur tillåts öka med max två grader. Redan vid denna nivå väntas stora problem världen över. Med högre temperatur kommer katastroferna att avlösa varandra. Orsaken till detta är att politikerna inte tar sitt ansvar. Jag undrar vad våra barnbarn kommer att tänka.

Med Al Gore och FN:s klimatpanel hamnade klimatfrågan högst på den politiska dagordningen. Politiker världen över var inte sena med att vilja ta upp frågan. Efter fiaskot i Köpenhamn, då EU och därmed Sverige höll i ordförandeskapet, föll klimatfrågan platt till marken. Ett totalt misslyckande.

I Sverige var exempelvis Fredrik Reinfeldt inte sen med att försöka visa sig klimat- och miljöintresserad efter det att han tillträdde som statsminister. Han fick snabbt smeknamnet "Miljöfredde" av Lena Mellin på Aftonbladet. I årets vårbudget visar det sig att åtgärder för att förbättra miljön skärs ned med över en miljarder kronor.

Det vi kan se här i Sverige men också på den globala arenan är en kollaps för klimatfrågan. Det kommer att få förödande följder över hela världen när medeltemperaturen ökar än mer. Vi som lever här och nu har ett ansvar för denna planet, som vi lånar av våra barn och barnbarn. Varför ska vi skjuta över ansvaret till dem?

Även om det råder kris i världsekonomin är det ändå sunt och smart att ta kampen mot klimathotet på allvar. Kostnaderna i form av människoliv, en allt mer förstörd planet och pengar överstiger flera gånger om de satsningar i form av pengar och lagar som vi måste göra i dag. Det är en enorm svaghet hos dagens politiker att inga krafttag har gjorts. Sverige kan spela en mycket viktig roll här. För oss socialdemokrater gäller det att visa att detta är möjligt. Samtidigt behöver vi utveckla vår politik och sätta det hållbara samhället i centrum i det vi nu formar.

En annan väg är möjlig men då måste man också gå före och ta sitt ansvar. Problemen finns här redan i dag. Martin Moberg tar upp att människor vill ha jämlikhet. Johan Westerholm om den nye försvarsministern.

4 kommentarer:

 1. Snarare dom som tror på Al gore som är körda. Klimatet klarar sig från människors dumheter.

  SvaraRadera
 2. ...nja..klimatet är inte kört, däremot är Al Gore och IPCC körda..och MP som försöker packa på oss en falsk doktrin...:

  "Klimathotet har blivit en politisk ideologi
  Publicerad: 2011-12-02 12:12, Uppdaterad: 2011-12-02 16:12

  "Jordens uppvärmning har avstannat sedan mer än tio år. Samtidigt har uppfattningen "Klimathotet är vår tids ödesfråga" blivit en ideologi som genomsyrar samhället, ett resultat av den effektiva kampanj som bedrivs med Naturvårdsverket i spetsen, skriver tre företrädare för Stockholmsinitiativet."

  http://www.newsmill.se/artikel/2011/11/30/klimathotet-har-blivit-en-politisk-ideologi

  "20 toppforskare i unikt upprop: koldioxiden påverkar inte klimatet"

  Publicerad: 2008-12-17 21:12, Uppdaterad: 2011-11-02 19:11

  "Det finns inget samband mellan förhöjd koldioxidhalt och eventuella klimatförändringar. Uppvärmningen under 1900-talet ger inte anledning till oro, oavsett orsakerna. Den klimatpolitik som bygger på FN:s klimatpanel riskerar att drabba de fattiga mycket hårt. Det skriver Lars Bern och 20 professorer och docenter i naturvetenskapliga ämnen."

  http://www.newsmill.se/artikel/2008/12/17/20-toppforskare-i-unikt-upprop-koldioxiden-p-verkar-inte-klimatet

  "CERN: Kosmisk strålning ger moln – Henrik Svensmarks teori får stöd"

  "Nya forskningsresultat från CERN stöder hypotesen att kosmisk strålning har en betydande effekt på molnbildningen. Dessa resultat stödjer i sin tur den danske klimatforskaren och professorn Henrik Svensmarks teorier om att moln har en avgörande inverkan på Jordens klimat, inte minst på den globala temperaturen."

  http://newsvoice.se/2011/09/09/cern-kosmisk-stralning-kan-paverka-molnbildningen-henrik-svensmarks-teori-far-stod/

  "Klimatförändringarna sker inte bara på jorden – hela solsystemet hettas upp"

  http://newsvoice.se/2011/08/20/david-wilcock-klimatforandringarna-sker-inte-bara-pa-jorden-hela-solsystemet-hettas-upp/

  "Koldioxidökningen är inte orsaken till tempökningen i världen"

  "Tårtdiagram som avslöjar koldioxidens minimala betydelse

  Låt oss gå till botten med koldioxid som boven bakom temperaturhöjningen genom att titta på några cirkeldiagram baserat på atmosfärens sammansättning av gaser. Kan du se koldioxiden (lila) i diagrammet? Förmodligen inte eftersom den endast är 0,0380% (0,0380% = 0,00038) av atmosfärens totala innehåll."

  http://newsvoice.se/2011/05/31/koldioxidokningen-ar-inte-orsaken-till-temperaturokningen-i-varlden/

  SvaraRadera
 3. Jo, vi står globalt inför enorma omställningar. Och tyvärr verkar politiker och makthavare handlingsförlamade - jag tror det ytterst bottnar i att väljarna inte har en aning hur dramatiskt detta är. Tyvärr.

  SvaraRadera
 4. Jösses vilket dravel med desinformation som "AnonymApr 18, 2012 11:00 PM" listade upp. Tråkigt att det fortfarande finns klimatförnekare som försöker ifrågasätta vetenskapen. I stort sätt alla som forskar om detta är ense. Vetenskapens värld gick igenom alla publicerade rapporter på området, uppemot 6000 stycken, och av dessa var bara tiotalet skeptiska.
  Men visst, fortsätt med er verklighetsförfalskning för att döva samvetet - tyvärr hjälper det inte mot ökande temperaturer, stigande havsnivåer, torka, översvämningar mm.

  SvaraRadera