måndag 30 april 2012

Sänk bolagsskatten

I gårdagens Rapport sändes ett intressant inslag som socialdemokraterna borde titta mycket närmare på. Det handlar om bolagsskatten och att den kan sänkas ned till 15 procent. Det skulle gynna våra företag rejält men också locka hit utländska företag som satsar på att förädla sina varor. Självklart tycker jag detta är något som vi ska undersöka närmare.
Oavsett vad regeringen gör i form av att sänka momsen för än det ena och än det andra, vilket leder till oreda i skatterna, eller införa subventioner och avdrag är det inte detta som skapar nya arbetstillfällen på både kort som lång sikt. Det leder inte heller till ökad stabilitet i finanserna, ej heller till att ekonomin förbättras och Sverige kan faktiskt möta lågkonjunkturer med fallande arbetslöshet. Åtgärderna som regeringen gör är med andra ord fel. Facit har vi.

Istället behövs det andra åtgärder som garanterar svenska företag fasta spelregler och långsiktighet, vilket i sin tur leder till konkurrensfördelar gentemot andra företag världen över. Ett sådant är bolagsskatten som mycket väl kan sänkas ned till 15 procent. En stor konkurrensfördel gentemot andra länder och skulle skapa många nya arbetstillfällen som skulle markant se till så att arbetslösheten sjunker. Svensk ekonomi hade kunnat växa rejält och det hade gynnat hela samhället.

Nu handlar det dock inte vara om att sänka bolagsskatten rakt upp och ned och behålla alla andra avdrag. I inslaget finns ett förslag om att helt slopa ränteavdragen som företagen gör och på det sättet slipper undan att betala skatt. Lite andra avdragsmöjligheter hade också kunnat tas bort. På det sättet hade bolagsskatten kunnat sänkas, vilket hade gynnat svenskt näringsliv. I dag biter man sig själv i svansen med alla avdrag som finns.

En sådan här skatteväxling hade varit intressant att analysera närmare. Jag tror att för socialdemokraterna hade detta varit en farbar väg, speciellt med tanke på att vi sätter skapandet av nya arbetstillfällen främst. Vi måste våga ta detta steget. Det gynnar svensk ekonomi och landets invånare.

3 kommentarer:

 1. Sänka bolagsskatten...!?...har du helt missat att storbolagen nolltaxerar ?..t.ex. Sandvik och andra bolag har inte betalat ett nickel i skatt...ska allt gå till aktieägarna..?..nej se hellre till att dem betalar bolagsskatten..!!

  SvaraRadera
 2. Nog första gången jag läser ett förslag från dig som inte verkar hämtat från Vänsterpartiets agenda. Är helt enig med dig. Det är denna typen av åtgärder som gynnar effektiva och växande verksamheter istället för subventioner likt ROT och RUT som mest gynnar fifflare.

  SvaraRadera
 3. Tjena Roger!

  Glad valborg på dig!

  Jag brukar hålla med dig men här måste jag uttala en annan ståndpunkt. Jag tror inte att en sänkt bolagsskatt är en så stor konkurrensfördel som det påstås. Det är genom ett starkt samhälle med fungerande infrastruktur, god utbildning och social stabilitet som Sverige ska konkurrera. Inte genom låga skatter.

  Idéerna om sänkt bolagsskatt, i den variant som framfördes av Sven-Olof Lodin, är ju som en kompensation för borttagna ränteavdrag. Om jag är rätt på det så skulle statskassan enligt Lodin förlora ett antal miljarder på detta och då kan man fråga sig två saker. 1. är nivån på beskattning av bolagen rätt idag? 2. om skattebasen viker, kan vi fortsätta att konkurrera med ovan nämnda fördelar i form av en stark välfärd?

  SvaraRadera