onsdag 18 april 2012

Vad då mittenpolitik?

Det har gått två dagar sedan tv-debatten mellan Magdalena Andersson och Anders Borg. En dag har gått sedan socialdemokraterna presenterade en debattartikel i DN som pekar ut en färdriktning med jobben i centrum. Högersidan är tagen sängen. Nu vill man sälja in att ansvarsfull budgetpolitik är mittenpolitik. Så fel de kan ha.

Under en tid har högern i Sverige försökt att föra fram att budgetdisciplin är mittenpolitik i Sverige. Den som vill vinna val måste därmed föra in sitt parti i mitten och därmed bli ett mittenparti. Det är en omskrivning av historien för det är faktiskt så att föra en ansvarsfull ekonomisk politik är definitivt vänsterpolitik.

Strategin verkar vara att få socialdemokraterna att framstå som vilket annat parti som helst, från ekokammarens sida. På det sättet hoppas man så in en bild som leder till att valet 2010 kommer att handla om originalet i form av Fredrik Reinfeldt mot den bleka socialdemokratiska kopian. Då spelar tankarna om mittenpolitik in väl i detta.

Budgetdisciplin och en ansvarsfull ekonomisk politik med jobben i centrum är definitivt socialdemokratisk politik. Vi har innan fört detta och styrt landet utifrån dessa tankar. Ansvarstagande är djupt rotat i partiet och varje politiker kan detta utantill. Politiken förs inte för vår egen skull utan för Sveriges befolkning. Vi vet om att om inte det görs drabbas människor hårt, vilket Sverige vet från tiden 1991-94 samt när vi ser oss omkring i världen.

Detta skrämmer de socialdemokratisk motståndarna. Ansvarsfull ekonomisk politik är med andra ord vänsterpolitik. Verkligheten visar att högeralliansens politik skapar problem. För oss gäller det nu att skapa hållbara lösningar som ger hopp.

Peter Andersson skriver om hur Lo-anställda ser på samhället utifrån en mycket intressant undersökning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar