söndag 29 april 2012

Vill du bli offrad av Anders Borg?

Katrine Kielos har i dag skrivit en ledarartikel som är väl värd att läsa, speciellt om för att förstå Anders Borgs och Fredrik Reinfeldts samhällsmodell. En modell som bygger på att vissa människor är lata och behöver därmed tryckas till. De som är flitiga ska belönas. Så vill moderaterna att modellen ska visas upp men i verkligheten bygger den på att vissa måste offras för samhällets skull, för att vissa ska få det bättre. Problemet är att i stort sätt alla, inklusive medelklassen, är potentiella offer som riskerar att offras. De enda som klarar sig är de välbeställda. Det är dags att göra upp med denna unkna samhällsmodell.

Jag kan hålla med Katrine Kielos att Anders Borg har lyckats väl med att väva in denna modell i en dimma som är svår att tränga igenom men framför allt att få fram en acceptans för modellen från vanliga människor. Detta tillsammans med en ekokammare som har ställt upp och försvarat det hela har gjort att i stort sätt en enda röst har tillåtits att dominera gentemot medborgarna.
Nu har en förändring skett, i grunden skapad när finanskrisen slog till. En förändring som även borgerlig media deltar i där kritiken mot regeringen blir sakta men säkert allt kraftigare. IMF och OECD har lyft fram den ökande ojämlikheten och därmed ökad fattigdom vilket är bra. Det gör att Anders Borgs modell blir attackerad från olika perspektiv och framstår som gammeldags och ett helt fel sätt att tänka.
Anders Borgs modell bygger helt och hållet utifrån tanken att vissa människor måste offras för att frigöra pengar som går till att sänka skatten mest för de rikaste i Sverige. Det kallas för jobbskatteavdrag och går till alla som arbetar, mest för de som tjänar mest. För att åstadkomma detta har alliansen sänkt ersättningarna i a-kassan och sjukförsäkringen och infört utförsäkringsgränser. Det gör att människor därmed får sämre inkomster, rent av inga alls och tvingas till att få försörjningsstöd. Dock är det helt i sin ordning enligt den modell som Anders Borg och Fredrik Reinfeldt har skapat.
Enligt denna modell är det rätt att en del offras för att andra ska få det bättre. Vill du bli en av dem som offras?
Martin Moberg fördjupar sig i samma ämnesområde.

1 kommentar:

  1. http://www.s-bloggar.se/p/qmohi/owatunes-aer-doed-

    SvaraRadera