torsdag 17 maj 2012

Borg-Batras blå dunster

I denna vecka har vi kunnat läsa Fredrik Reinfeldts uttalande om arbetslösheten, moderaternas närmaste desperata försök att undvika ordet massarbetslöshet samt att det går inte att påvisa att jobbskatteavdraget har gjort att sysselsättningsgraden ökat och ska ha minskat på arbetslösheten. Speciellt inte med tanke på att den förra minskar medan den andra ökar. I detta läge väljer Borg-Batra det klassiska: anfall är bästa försvar.

I en debattartikel försöker Anders Borg och Anna Kinberg Batra bevisa att moderaternas så omhuldade jobbskatteavdragen faktiskt har gjort att fler är i arbete (vilket betyder också att arbetslösheten är lägre). Det hänvisas till att forskningen pekar klart ut att jobbskatteavdraget ökar sysselsättningen. Ett bevis skulle vara Anders Borgs eget finansdepartement, samt OECD, IMF och liknande. Intressant med tanke på att häromdagen var det hearing om detta och då kom det fram helt andra fakta om detta och som går helt emot Borg-Batras debattartikel.
Så vad är det för forskning som Borg-Batra hänvisar till? Först och främst handlar det om finansdepartementets egna siffror. Problemet med detta är att finansdepartementet har utgått ifrån teoretiska modeller, gjort vissa antaganden om hur verkligheten kanske ser ut och sedan utifrån svaren i modellerna försökt lista ut om jobbskatteavdraget har fungerat. Med andra ord rent teoretiskt lekande med siffror. KI å sin sida anser att man är osäker på om det har gett någon effekt men i det långa loppet kan det ge 90 000 arbetstillfällen. Alltså någon gång i framtiden kanske det blir så många jobb men när och om det verkligen går att dra en slutsats att dessa jobb beror på jobbskatteavdraget går inte säga.
Sedan rabblar Borg-Batra en rad saker utan att kunna hänvisa till vad rapporterna heter och var exakt i dessa det går att läsa den tes de för fram. Hela deras resonemang bygger på teoretiska modeller och gissningar, ingenting från verkliga studier i verkligheten. Med teori kan man i stort sätt bevisa det mesta. Det finns andra med Roger Mörtvik i spetsen som tar tag i detta med stor seriösitet och på ett enkelt sätt slår sönder moderaternas desperata försök att skydda jobbskatteavdraget.
Nog för att anfall är bästa försvar men i detta fall gör Anders Borg och Anna Kinberg Batra bort sig. Med en sysselsättningsgrad som sjunker och en arbetslöshet som ökar visar det med all tydlighet att jobbskatteavdraget inte har och fungerar inte heller. Intressant är att Anders Borg lovade i början av förra mandatperioden att 2012 kommer den fulla effekten av deras politik. Nu ser vi resultatet. Borg-Batra lever i en drömvärld á la 2007, inte tillsammans med oss andra i 2012.
Regeringens egen utredning. Parkstugan påekar att finansdepartementets utredning är mer politiskt korrekt än faktamässigt grundad. A-smedjans rapport om det blev fler jobb. Martin Moberg påpekar att jobbskatteavdraget inte gav så många jobb. Löntagarbloggen om att TV4 inte berättar hela sanningen om pizzabagaren som ska utvisas. Parkstugan skriver också om detta. Mikael Damberg om Fredrik Reinfeldts slalomåkande om siffror och verklighet. Olas tankar tar upp Mikael Dambergs artikel. Örebro Kent pratar om att moderaterna måste förnya sin politik, med andra ord har man ingen politik för närvarande. Intressant.

8 kommentarer:

 1. Jag tror att allmänheten är mer intresserad av
  att veta om arbetslösheten + långtidssjukskriv-
  ningarna + förtidspensionerna minskat sedan
  2006.
  Varför skall Sverige ha större skatteuttag
  äm t ex Tyskland? Det har vi, men skall det öka
  och varför? Något mer borde kunna uträttas med
  de 47% av BNP som politikerna disponerar.

  SvaraRadera
 2. Till det ska vi också lägga de som har tvingats att söka socialbidrag och står utanför systemen. De vill nämligen inte Reinfeldt-Borg räkna in i statistiken.

  SvaraRadera
 3. http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____287906.aspx
  Sysselsatta i andel av befolkningen
  15-64 201203 =75,7%
  15-64 200603 =74,4%

  15-24 1203 =40,9%
  15-24 0603 =38,6%
  Så nått jobbfiasko är det väl inte?

  SvaraRadera
 4. Så alla som står utanför är inte jobbfiasko? Sedan mäter man antalet som är igång men inte arbetstiden som var och en har. Även de som har under året arbetat en timme räknas in i statistiken. Blir klart missvisande.

  SvaraRadera
 5. Medelarbetstid (faktisk) per vecka för sysselsatta 15-74 år (AKU), timmar efter
  anknytningsgrad till arbetsmarknaden, kön, ålder och tid
  - - - - - - - 2006M03 - - 2012M03
  sysselsatta totalt
  totalt 15-74 år - 32.9 - - 33.4

  Medelarbetstid (faktisk) per vecka för sysselsatta 15-74 år (AKU), timmar efter
  anknytningsgrad till arbetsmarknaden, kön, ålder och tid
  - - - - - - - 2006M03 - - 2012M03
  sysselsatta totalt
  totalt 16-64 år - 33.0 - - 33.9

  Som du ser från SCB = sanningens sanning, alltså inte nån politiker som hänvisar till nån politiker som hänvisar till den första politikern, en cirkelbekräftelse.
  Så har inte bara andelen utan också timmantalet ökat per person.
  För just dessa tillfällen.
  Att arbetslösheten inte minskar trots ökad sysselsättning är att ett antal har gått från sjukpeng o då sannolikt till arbetslöshet eller jobb.
  Den minskade sjukskrivningen ska visst motsvara runt 40-tusen fler arbetslösa, kommer inte ihåg när om det gällde tidigare eller 20011 - 2012.
  Sen har ju dom förtidspensionerade blivit färre o då antingen tagit ut ålderspension i förtid eller gått till AF o räknas då som arbetslösa.
  Men trotts detta så är arbetslösheten inte högre idag än under Göran Perssons tid.
  Så 'inte så illa pinkat'.
  Men observera att FAS3 (20-tusen) INTE räknas som arbetslösa o ålderspensionärer INTE kan räknas som arbetslösa MEN SOM sysselsatta.
  Så FAS3 ska egentligen läggas till gruppen arbetslösa.

  SvaraRadera
 6. http://www.ssd.scb.se/databaser/makro/Produkt.asp?produktid=AM0401

  SvaraRadera
 7. Tackar för klargörandet om timmarna.

  Det är rätt Nils att det finns grupper som inte räknas in som arbetslösa men som borde göra det. Det är att gömma undan arbetslösa, tyvärr.

  Sedan är det så att det är fler och fler med längre anställningar som nu blir arbetslösa. Här nere i Skåne har ett antal företag både skurit ned men också gått omkull som gjort att personal med längre anställningar har blivit arbetslösa. Detta ökar nu runt om i Sverige.

  De som har skrivits in de första månaderna detta året är personer som har haft arbete men som förlorat det på grund av uppsägning.

  Vi kan också se att nu i sommar i år är timmar mer vanliga som anställningsform än deltider och heltider. En oroande utveckling.

  När du jämför med tredje månaden 2006 så ska vi komma ihåga att det var då som konjunkturen började skjuta fart.

  SvaraRadera
 8. Jag har sett en siffra på att övetiden är rätt hög i Sverige. Den låg i fjol på i snitt 4,6 miljoner timmar i veckan, motsvarar cirka 115 000 anställda, http://www.dn.se/ekonomi/jobb/dramatisk-okning-av-overtid. Det borde också spela in i siffrorna hos SCB.

  SvaraRadera