söndag 20 maj 2012

Cameron, Merkel och Reinfeldt i skamvrån

Sedan finanskraschen 2008 har Europa befunnit sig i kris. Island, Irland och de baltiska länderna var först ut. Sedan har det rullat på med euroländerna där Grekland har fått stora stödpaket (som går till att betala bankerna i Tyskland och Frankrike), Spanien, Portugal och Italien är under skarp analys av alla. Andra länder som har euro har också fått se sina kreditvärdighetsbetyg sänkas. Svaret på detta från politikerna i EU är att det ska sparas, sparas och åter sparas. En väg som man har hållit på stenhårt men som visat sig inte dra upp Europa igen. Nu visar det sig att de stora förespråkarna för detta i form av Cameron, Merkel och Reinfeldt får ställa sig i skamvrån.

I Sverige har Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och andra företrädare för alliansen med emfas fört fram hur nödvändigt det är med att euroländerna har hård budgetdisciplin och skär ned i offentlig sektor. Den ökande arbetslösheten är något som man accepterar. Ekokammaren har också sällat sig till detta mantra även om det nu sker en förändring, där Peter Wolodarski har en läsvärd artikel på detta ämne i dag. Skära ned är den rätta vägen då man anser att länderna levt över sina tillgångar. Ingen av dem har dock satt sig in i vad det egentligen handlar om, att länderna och dess företag samt invånare har lånat enorma summor pengar av banker och att det är dessa banker som nu ska räddas.
Besparingar är den medicin som förs fram hårt av de borgerliga statsministrarna i Europa. Det har setts som den enda vägen och det är den bild som har satt sig. Nu visar det sig att andra länder runt om i världen ser att detta inte fungerar. Nedskärningsivern leder istället till att tillväxten stagnerar, går bakåt och massarbetslösheten breder ut sig. Det ekonomiska loket Europa står stilla på perrongen och inte mer händer.
Andra länder anser att så här kan det inte fortsätta längre. Just nu träffas G8-länderna och där har man sagt att Europa är mycket viktigt för USA , kontinenten är också viktig för andra länder. Indien, Brasilien och Kina har minst 20 procent av sin export hit. Det har pekats på att nu måste länderna i Europa satsa på tillväxtpolitik och lägga den ensidiga besparingspolitiken på hyllan. Detta pekar också Barack Obama på, men även den franske presidenten Francois Hollande, och signalen är mycket klar från G8. Nu ska det satsas på tillväxt men också på att ha bra statsfinanser. Den ensidiga besparingspolitiken har nått vägs ände.
För Fredrik Reinfeldt och Anders Borg, samt ekokammaren i Sverige, är det ett underkännande av deras ensidighet, deras enda slutsats om hur Europa ska kunna klara av detta samt enögda syn på världen.
G8:s besked anser jag pekar på en helt ny väg och möjlighet för Europa där vi nu förhoppningsvis kan lägga om hela politiken där massarbetslösheten kan rullas tillbaka och massvis med nya arbetstillfällen skapas. En ny politisk gryning kanske är på gång. Tillväxt och jobb sätts i centrum. Det är en självklarhet för socialdemokraterna att stödja detta.
Miljöpartisten James Sjöström i en intressant analys rörande det G8 nu har lyft upp om tillväxt och arbete. Jinge funderar på EU. Högbergs tankar om den tysta diplomatin rörande Dawit Isaak.

7 kommentarer:

 1. Förstår hur du menar, att bara spara in inte håller i längden utan tillväxt måste också finns i bilden. Men det finns ett stort MEN.

  Problemet med tillväxtspolitik är att det inte garanterar just tillväxt. Se på USA... de körde QE1 och QE2 under 2009-2011, en politik ifrån amerikanska centralbanken för att få igång tillväxten.

  Vad hände? Jo, det hände inte mycket, eller rättare sagt inte så mycket som man ville att det skulle göra... väldigt svag tillväxt men desto större statsskuld (som i dagens läge ligger på ca 100%). Nu är handlingsutrymmet mer begränsat någonsin för att komma ur det här plus en politisk oreda som tornar upp i USA med ett presidentval inpå.

  Gasa och broma i ekonomin... är ytterst svårt att genomföra i praktiken. Undrar ens om det finns något bra exempel i historien på det?

  SvaraRadera
 2. Först låna upp över öronen och sen smita från räkningen - det är alltså modellen!

  SvaraRadera
 3. Oskar Fredrik20 maj 2012 14:18

  Jag håller inte med dig, Roger!

  Att satsa på stimulanspolitiken innebär rena självmord för världsekonomin. Varför?

  Jo, det leder till höga priser på råvaror vilket gör att priserna på konsumentvaror dyrare. Alla har inga pengar, men börjar låna mera pengar för att klara utgifter. Lånekarusellen fortsätter hela tiden.

  USA:s statsskuld uppgår till 110% av landets BNP vilket innebär konkurs för landet. Men dollarn räddar USA från konkurs. Amerikanska konsumenter shoppar alltför mycket, vilket ökar efterfrågan = priser stiger.

  EU måste tänka om när det gäller valutan. Euron bör skrotas, och skapar nya valutor i nordeuro och sydeuro. Grekland har svårigheter att konkurrera med andra starka länder därför bör Grekland, Italien, Spanien och Portugal ha en gemensam valuta = sydeuro.

  Sedan ska man genomföra ny bank-och valutalagstiftning, och ett nytt administrativ system. Ett förbud mot kapitalrörelser över gränserna.

  Men EU:s kris beror inte på Europa utan USA. USA har världens högsta skuld, privatpersoner har stora skulder. Underskott i amerikanska handelsbalansen är skyhöga. USA har verkligen största problem än EU.

  Det är USA som hela världen ska prata om. Obama är en bra president men han har inga konstruktiva lösningar när det gäller ekonomin. Det är Tysklands förbundskanslern Angela Merkel som har rätta lösningar, och tyskarna är mycket skickliga på att sköta ekonomin.

  Både Obama och Hollande har inga lösningar om hur de skall stoppa skenade skulder. Skapa en konstruktiv lösning som ger människor och företag nytt förtroende när det gäller världsekonomin. Vi måste sänka ner tempot ett tag. Så sluta prata om tillväxt!

  Jag ställer mig bakom Tysklands linje före Obama och Hollande.

  SvaraRadera
 4. Huvudet på spiken! Känns som om vi uttrycker ungefär samma sak. http://jamessjostrom.mpbloggar.se/2012/05/20/absoluta-sanningar-med-bastforedatum/

  SvaraRadera
 5. Det är en teknik att kunna bromsa där det behövs och gasa där det behövs. I dag är det sparande över hela linjen vilket gör att arbetslösheten ökar rejält i Europa och konsumtionskraften minskar. Inte bara på kort sikt utan även på lång sikt.

  Utan tillväxt som skapar nya arbetstillfällen kommer människor att söka nya lösningar. I samhällen där arbetslösheten är hög, konsumtionsnivån låg och möjligheterna i livet begränsade är kriminalitet vanligare men också röstandet på högerextrema partier. Vi har sett det under 1930-talet men även i Frankrike sedan 1980-talet, Italien, Österrike, Ungern men nu också i Grekland.

  Vi har ett gemensamt ansvar för att vända den ensidiga politiken till en politik som sätter tillväxt, jobben och minskad arbetslöshet i centrum. G8 talar om vad som måste göras. Nu är det dags för oss andra att leverera.

  SvaraRadera
 6. Oskar Fredrik21 maj 2012 14:56

  Jag ber dig titta på börsens utveckling mellan 1910 och 2012, och det gäller också statsskuldens utveckling.

  Det var 1982 då börsen startade stiga kraftigt mot oändliga nivåer, det gäller likadant med skulder.

  Vi har skapat enorma arbetstillfällen med tanke på stigande population särskilt i Kina och Indien. Arbetsmarknadsstrukturen har förändrats enormt sedan 1982. Det går inte att jämföra med 1920-30. På den tiden var det 20% av människor som har tillräckligt bra med ekonomi och stora lån.

  Idag finns det bara 25% som har tillräckligt bra med ekonomi, men stora lån har ökat mycket kraftigt.

  Många människor som inte har det bra har ökat från 25% till 55% på grund av stigande priser. För att klara alla utgifter måste de gå till banken för att låna pengar. De flesta lånar upp till 80-90% mot hushållets inkomststorlek.

  Snart är det stopp för alla som vill låna mera pengar!

  Jag ser en allvarlig finanskris under 2012 - det handlar om en välståndssamhällets sammanbrott.

  Det ville inte både EU och USA berätta sanningen för oss!

  Tyskland vill genomföra en åstramningspolitik för att de är mycket ärliga mot oss. Norge investerar inte mer för att de är medvetna om att det kan bli en sammanbrott inom världsekonomin. Fråga Jens Stoltenberg om framtiden. Anders Borg har också varnat för en ekonomisk sammanbrott därför har finansministern bestämt sig för att spara pengar.

  USA och EU som vill gasa för pengarna kommer att förlora allt, bara för det minsta fel de gör.

  Vi behöver sänka ner tempo för att möta den reala ekonomin som ligger långt bort. Det innebär att börserna måste korrigeras nedåt med 50% för att kunna möta det riktiga realvärdet.

  SvaraRadera
 7. Oskar Fredrik tycks jämställa lån för att ösa in i bankerna med keynesiansk tillväxtpolitik. Men det har inte så mycket med varandra att göra. Vad Keynes förespråkade i ett läge som inte var så olikt det vi är i nu är offentliga investeringar. Det är något helt annat än att belöna banker som har spekulerat bort sig.

  Trettitaqlets kris kunde tyvärr övervinnas först när ett krig hade gjort det omöjligt för budgethökar som Borg, Merkel, Reinfeldt och Oskar Fredrik att mala på med sin enfaldiga bokhållarlogik. Jag hoppas innerligt att det inte ska vara nödvändigt nu!

  SvaraRadera