onsdag 2 maj 2012

Det är NU det startar

har både regeringen och oppositionspartierna presenterat sina budgetförslag i och med att Vänsterpartiet och Socialdemokraterna var sist ut. Alliansens vårbudget är mycket passiv och handlar mer om vänta och se och hoppas att någon annan i världen drar igång de ekonomiska hjulen. Socialdemokraternas budgetförslag handlar om att få igång de ekonomiska hjulen med aktiv politik, att få igång jobben och rusta de som är arbetslösa så att de blir värdefulla nya medarbetare. Ett klart hot mot alliansens politik. Det är med andra ord NU det hela startar.

Det finns mycket att säga om dagens budgetförslag från socialdemokraterna. Jag ska inte gå in på detaljer i dag utan det återkommer jag till i de blogginlägg jag kommer att skriva senare. Däremot kommer jag att fokusera på det övergripande.
Det vi har sett utifrån budgetförslagen är följande:
1: En förvånad Fredrik Reinfeldt: Jag undrar vad Fredrik Reinfeldt tänkte när han vaknade upp dagen efter regeringens bostadsutspel. Man hade gjort som vanligt. Tagit med journalister för att dessa skulle lyssna på vad de fyra leende borgerliga partiledarna hade att säga och alltid fått positivt skrivande som belöning. Denna dag blev det tvärtom. Kritiken var hård mot regeringen. Inte blev det bättre när Anders Borg presenterade vårbudgeten. Passivitet är ett begrepp som satte sig direkt och har fått symbolisera hela alliansen. Fredrik Reinfeldt funderar nog fortfarande på vad som har hänt.
2: En socialdemokrati som visar sig ansvarstagande och framåtblickande: I höstas och i januari i år såg upplägget klart ut för Fredrik Reinfeldt. Socialdemokraterna var vingklippta och skulle inte ha en chans att kunna resa sig. Kanske till valet men inte innan. En tredje mandatperiod för alliansen låg öppen. På ett par månader grusades detta då socialdemokraterna har vuxit med närmare 10 procentenheter men vad som är än viktigare. Socialdemokraterna både ser ut och låter som ett ansvarstagande parti som ser dagens och framtidens samhällsproblem och utmaningar. Till detta kommer också idéer om hur dessa kan lösas men också diskussioner om hur de kan lösas.
3: Det står mellan socialdemokraterna och moderaterna: Oavsett vad vi tycker om det så kommer resan fram till valdagen att handla om socialdemokraterna och moderaterna. Det är dessa två partier som kommer att göra upp om väljarnas förtroende. Fredrik Reinfeldt är medveten om detta och hoppas på det. Här vill han nämligen få socialdemokraterna att avslöja vem man ska gå till val tillsammans med. Varför då? Jo, då blir det lättare att attackera och visa på problem mellan de partierna. Socialdemokraternas svar kommer nog att bli att vi går till val som ett eget parti. Signalen kommer att vara glasklar. ”Vinner vi, regerar vi” och söker stöd av de partier som delar våra värderingar och övergripande riktlinjer.
Aftonbladets ledare missar en sak i sin slutsats. Det är faktiskt nu som det hela börjar. Partierna har positionerat sig mot varandra. Nu börjar kampen för att vinna väljarnas förtroende.
Avslutningsvis vill jag påpeka en viktig sak.  Alliansens gnäll och ovilja att göra upp med socialdemokraterna om hur arbetslösheten ska kunna gå ned ligger den sidan i fatet. Det är smart att komma med de förslagen som socialdemokraterna gör. De är spetsiga, vidareutvecklar delar av regeringens politik men det finns också nya förslag. Genom att gnälla på detta, säga nej till förslagen och hota med att den politiken leder till ökad arbetslöshet visar regeringen att man inte är mogen att leda landet. En smart statsminister hade i detta läget tagit emot den utsträckta handen och visat på politisk mognad. Det görs inte.
´
Johan Westerholm, Martin Moberg, Parkstugan, Annika Högberg, Röda berget, Peter Andersson och dagens budgetförslag från socialdemokraterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar