söndag 13 maj 2012

Vinnare?

Tre stycken debattartiklar ska i dag utgöra grunden för detta blogginlägg. Det handlar om den senaste Sifo-mätningen, ledarartikel i Aftonbladet samt ekonominyhet rörande utvecklingen i Kina. Alla tre är faktiskt något som berör socialdemokraterna och hela Sverige.

Sedan finanskraschen 2008 befinner sig världsekonomin i en storm som fortfarande inte har lagt sig. Även på medellång sikt kommer vi alla att känna av det som skedde 2008 på ett eller annat sätt. En storm som nu mycket snabbt ritar om den ekonomiska kartan och som Sverige måste inse att den påverkar oss, definitivt i framtiden. Tron på att marknaden kan lösa allt till det bästa har kraschat. Nu är det dags för politiken att visa vad man kan göra.
Dagens ledarartikel respektive opinionsmätning visar på hur viktigt det är för socialdemokraterna att än mer intensivt berätta för människor om hur världen både i men framför allt utanför Sveriges gränser ser ut. Det finns i dag ett ”motstånd” i opinionen som socialdemokraterna måste bryta igenom. Den ligger mellan 34,5 procent och 36,5 procent. Här någonstans ligger socialdemokraterna i dag och pendlar. För att kunna bryta igenom detta måste socialdemokraterna fokusera mycket på att berätta om vad som händer och på vilket sätt som vår politik kommer att möta detta.
Här spelar artikeln om Kinas ekonomi in. Kina har varit känt för att vara all världens verkstad där lönerna är oförskämt låga och därmed kan vi köpa billiga varor. I artikeln kan vi läsa att nu höjs lönerna så pass mycket att västerländska företag börjar förlägga sin produktion till andra låglöneländer eller ta den tillbaks till väst. För de kinesiska ledarna är detta helt enligt deras planer då landet tänker klättra upp på den ekonomiska produktionskedjan och se till att satsa på branscher som ger hög avkastning samtidigt som det egna landets befolkning får det allt bättre.
Vad innebär detta för Sverige? Innan har vi kunnat se hur den ”billiga” produktionen har försvunnit från landet. Industrin har fått se det ena arbetet efter det andra skeppas iväg utomlands. Vi har ändå kunnat klara oss även om arbetslösheten över tid sakta men säkert ökat. Kinas nya satsning innebär att den globala konkurrensen ökar samtidigt som nya möjligheter uppstår som Sverige måste ta tillvara på.
Den globala konkurrensen är en verklighet som styr hela Sveriges ekonomi och därmed också hur vi ska kunna få bättre välfärd, kunna sänka skatter, utveckla landet men framför allt om vi kan få ned arbetslösheten rejält och hålla den mycket låg. Vi är ett litet land som är mycket beroende av att få in exportintäkter. Kinas förändring ställer därmed nya krav på Sverige och landets befolkning. Klarar vi inte av detta så bli vi faktiskt förlorare allihop.
Till skillnad från högeralliansen, som vill satsa på tjänstebranscherna inom Sveriges gränser och därmed på låglönejobben inom tjänstesektorn, pekar socialdemokraterna på att det finns en annan väg som gör oss alla till vinnare. För att kunna klara av den globala konkurrensen behövs nämligen följande göra:
1: Satsa på utbildning.
2: Öka kunskapsinnehållet i de produkter och tjänster vi tillverkar.
3: Satsa på nya branscher och därmed nya jobb.
Det här är det som vi vill berätta och ska berätta. Dagens globala konkurrens riskerar att göra Sverige till en förlorare. Det finns en annan politik som leder bort ifrån detta. En politik som faktiskt pekar ut vad Sverige behöver satsa på för att kunna klara av att leva och vara drivande i den globala världsekonomin. Berättar vi detta och förklarar varför och hur vi tänker så kommer vi att få ökat väljarstöd. Socialdemokratin är faktiskt det parti i Sverige som ser till helheten och framtiden samt skapar en politik för detta.

Peter Andersson analyserar dagens opinionsmätning och framsteg för S i Stockholm. Röda berget skriver om bortom den sista låglönemarknaden. Martin Moberg om det politiska landskapet, vilket Högbergs tankar också tar upp i en annan form. Johan Westerholm om Miljöpartiets senaste förslag. Parkstugan om att väljarna lämnas vind för våg. Retorikkalle med intressanta tankar som om vi ska använda det kokar ned i att socialdemokraterna vill att du ska ha ett arbete, kunna åldras i en tryggvärld och det i en värld som vi alla kan leva och förverkliga våra drömmar i.

1 kommentar:

  1. Då tycker jag att ni ska göra och berätta det - alternativt gå med i Vänsterpartiet istället.

    SvaraRadera