lördag 9 juni 2012

Är vi redo?

Det finns ett avsnitt i sista säsongen av serien West Wing som vi socialdemokrater har en hel del att lära av. Vi får följa presidentkandidaten Matt Santos första staplande steg i New Hampshire och hur han berättar för än den ena än den andra om skolan och att han vill göra något åt det. Hans rådgivare, Josh Lyman, är av annan åsikt och tycker att han måste bredda sig och låta väljarna först lära känna honom. Det är först när president Jed Bartlet blandar sig i och ger statistik till Lyman som polletten trillar ned hos den senare. Samma pollett behöver vi också få.

Vad är det som Jed Bartlet då gör? Jo, han visar att genom att använda sig av fakta från verkligheten i kombination med ideologin och det man vill göra får väljarna klar för sig vad man vill och varför man vill det man vill. Med hjälp av det går det att genomföra förändringar. Det gäller att våga.
För oss socialdemokrater är det mycket viktigt att vi tar till oss detta. Jag tänker här speciellt på vår interna diskussion om vinster och privata utförare i välfärden. Det är spännande att se hur vi alltid i tv eller radio, så fort en reporter sticker en mikrofon under näsan på en socialdemokrat, har problem med att förklara hur vi står i dessa frågor. Vi börjar nämligen för det mesta med att säga att vi är för privata alternativ inom välfärden. Därmed så faller allting annat vi har att säga platt till marken.

Vi socialdemokrater måste nu inse att vi kan inte hålla på med att använda oss av nyliberalt tankegods och snömos. Verkligheten har nämligen försett oss med en rad rapporter men också verkliga fall som visar att välfärdssektorn inte mår bra. SNS-rapport, Skolverkets rapport om varför den svenska skolan levererar dåliga resultat, rapport från Socialstyrelsen samt från det danska forskningsinstitutet AKF visar alla hur det nyliberala experimentet med privata utförare inte fungerar. Varken kvaliteten eller effektiviteten har höjts.

I detta läge skulle vi i partiet kunna ha en mycket livlig och framtidsinriktad diskussion om framtidens välfärd och hur vi skulle vilja ha den. Istället har vi fastnat i samma diskussion som inför förra partikongressen där vissa stenhårt biter sig fast i nyliberalistiskt tankegods och anklagar andra för att äventyra valfriheten, men också indirekt en socialdemokratisk valseger.
Jag anser att vi socialdemokrater står ovanför en sådan diskussion. Likadant som Matt Santos brann för att förändra skolan och med hjälp av verklighetens statistik fick väljarna att lyssna kan vi socialdemokrater berätta om en förändring av välfärden till att ha ett annat innehåll och handla om något annat just genom att använda hur verkligheten ser ut. Vi måste våga och det kräver också väljarna av oss.

Thomas Gür i Svd fintar bort sig. Ulf Bjereld om skolavslutningar i kyrkan. Högbergs tankar skriver om fotboll och diktaturer.

2 kommentarer:

 1. Om socialdemokraterna ska kunna bli ett riktigt arbetarparti igen så krävs det att ni slänger ut rötäggen i och kring partiledningen. Om de vill kan dessa gå och starta ett eget högerliberalt parti.

  Som det ser ut nu så tvivlar jag på att många av de som sitter på förtroendevalda poster över huvud taget gick med i Socialdemokratiska partiet pga någon övertygelse för att driva en demokratisk socialistisk politik, de gick snarare med för att socialdemokraterna var maktpartiet och där kunde de komma upp i världen och förändra, vilket de verkligen lyckats med. Jag tvivlar på om ens en opinionsundersökning bland medlemmarna skulle kunna få de högsta hönsen att byta position i många frågor, de bryr sig helt enkelt inte om partiet, de bryr sig om vad sin närmaste cirkel, handplockade så klart, och om sina opinionssiffror.

  Juholt motarbetades både internt och externt så fort han tillträdde pga att ha faktiskt var (hör och häpna) socialdemokrat, för att han vågade ifrågasätta den nyliberala politiken, åtminstone i retoriken.

  Det är dags för er riktiga sossar att stå upp och göra er hörda, inte gömma er bakom opinionssiffrorna.

  Jag undrar verkligen vad poängen är med att byta regering om Socialdemokraterna bara kommer driva samma politik som den nuvarande, kanske till och med med stöd av den nuvarande? Att ge makt åt de nuvarande högsta hönsen inom (S)?
  Själv röstar jag på vänsterpartiet och hoppas innerligt att partiledningen inte accepterar en regering bestående av de nuvarande högsta hönsen inom (S).

  SvaraRadera
 2. Förbjud allt i enlighet med god socialistisk tradition !

  Din vän / Stalin

  SvaraRadera