onsdag 27 juni 2012

Nu börjar den interna splittringen i alliansen

Ett strategidokument hos kristdemokraterna har nu lyfts fram av SVT. I det står det att Kd ska växa och bästa sättet att göra det på är att få fler borgerliga väljare att rösta på partiet. Speciellt väljare som röstat på moderaterna. Nu har den interna splittringen i alliansen börjat på allvar.

Vi har sedan valet 2010 kunnat se hur de borgerliga småpartierna fått allt lägre stöd från väljarna medan moderaterna ökade. Under socialdemokratins stormiga höst och vinter steg stödet för moderaterna, dock stod småpartierna och stampade. Kd å sin sida trillade ned under riksdagsspärren. I takt med att socialdemokraterna har fått allt större stöd från väljarna har vi kunnat se hur de borgerliga partierna backar.
Det har pratats under våren om att småpartierna måste profilera sig för att vinna fler röster. Jag vet inte hur statsvetare och andra tyckare har tänkt men det enda sättet som de små partierna kan växa på är genom att vinna väljare som röstar på moderaterna. Kd:s strategi är därmed helt rätt ur det perspektivet.
För moderaterna, detta parti som ville bli det nya statsbärande partiet, måste den utveckling som nu sker, och om vi ser in i framtiden kommer att fortsätta, vara chockerande. Från att ha varit det största partiet i opinionsundersökningarna har partiet sjunkit radikalt och det finns en risk för M att det fortsätter att minska.
I grunden är det inte förvånande med tanke på att M har vunnit mest på allianssamarbetet. Väljare har lockats från de andra borgerliga väljarna men också från socialdemokraterna. Nu går väljarna tillbaks till socialdemokraterna (som också tar väljare från de andra partierna). Om de andra väljarna vill vinna nya väljare gäller det därmed att ge sig på moderaterna och ta väljarna härifrån.
Jag har full förståelse för att Fredrik Reinfeldt nu är nervös och tycker att kristdemokraternas plan är fel. Om utvecklingen fortsätter kommer moderaternas makt och stöd att minska. Därmed kommer han att förlora valet 2014 och tvingas bort som statsminister. För de små partierna kan det istället bli tvärtom. Blir de allt starkare kan de också bli mer fria från moderaterna men också alliansen. De kan därmed hamna i en situation där de kan gå in i ett regeringssamarbete med socialdemokraterna, speciellt med tanke på att S får ett allt starkare stöd från väljarna.

Röda berget om kampen mellan Kd och M.

1 kommentar:

  1. Intern splittring? Mp skriver ihop sig med Alliansen om flyktingpolitiken. Mp skriver miljöledare ihop med (s) häromdagen. Sammanhållning? Du själv skriver om dina förhoppningar om att Alliansens småpartier skulle kunna bilda regering med (s). Det senare förutsätter att v blir avhängt eftersom inget Allians-parti skulle bilda regering med "kommunisterna". Intressant syn du har på splittring - det är enbart något som drabbar andra?

    SvaraRadera