söndag 3 juni 2012

Rätt fokus nu tack!

Det är nu lite över två år kvar till valet 2014 och halva mandatperioden har gått. Tiden sedan valet 2010 har varit minst sagt kaotisk för socialdemokraterna men ändå nödvändig. Många sanningar har kastats åt sidan och tvingat arbetarrörelsen att ta nya tag, tänka nytt och våga inse att det finns ingen box. Allt är möjligt. En sak är det dock dags för oss att göra och det är att sluta prata om alliansen och Fredrik Reinfeldt. Glöm honom. Det är dags att på allvar växla upp och prata om samhällsproblemen i vårt land och i världen.

Under ett par veckor har min bloggaktivitet legat nere men det har samtidigt gett mig möjlighet att göra djupare reflektioner över vår samtid men även över socialdemokraterna och vägen framåt. En insikt som jag har fått är att det är dags för socialdemokraterna att lägga alliansen åt sidan och fokusera enbart på dagens samhällsproblem och den framtid som vi vill bygga.
Jag har noterat att vi har en förkärlek att fokusera på vad regeringen gör i allmänhet och moderaternas Fredrik Reinfeldt och Anders Borg i synnerhet. Rapporter inifrån arbetet i riksdagen visar att utskotten har mycket lite arbete att göra. Om det inte hade varit för oppositionens motioner hade utskotten i det närmaste stått stilla. Från regeringen kommer knappt någonting och kommer det är det sedan länge utlovade, sedan förra mandatperioden, utredningar som kommer fram. Det är en mycket tydlig signal på att Fredrik Reinfeldt och hans regering har slut på idéer och visioner. Oavsett vad moderaternas nye partisekreterare säger, Örebro Kent, så vet han om detta.
Moderaterna säger att de är ute och lyssnar på människor och ska nu växla upp. Det låter ju bra men det är faktiskt moderaterna som styr och borde därmed redan ha lösningar. För problemen har inte bara dykt upp av sig själv utan mycket är faktiskt en effekt av regeringens politik.
Det finns mycket att diskutera och arbeta fram en ny och framtidsinriktad politik som ska lösa dagens samhällsproblem. Arbetslöshen ökar inte bara i Sverige utan också i Europa och omvärlden, världsekonomin går knackigt, Europa är i djupa problem skapade av en politik som har gått in i väggen, fattigdomen ökar i Europa och i Sverige, barnfattigdomen breder ut sig, socialbidragen ökar allt mer, byggandet är lågt och unga människor tvingas bo kvar hemma, bristen på byggandet och försämrad infrastruktur skapar problem för den svenska ekonomin, kommuner och landsting får sämre ekonomi, välfärden håller på att försämras, rapporter visar att moderaternas form av valfrihet inom välfärden har inte förbättrat kvaliteten eller effektiviteten, barngrupperna blir större i förskolan och skolan, lärare avskedas, allt fler ungdomar klarar inte av att gå ur skolan med alla betygen (högstadiet och gymnasiet), jobben blir färre, klyftorna ökar allt mer, klimatförsämringarna fortgår, miljön försämras, sjuka skickas hem allt snabbare från sjukhusen, utmaningarna inom äldreomsorgen ökar, allt fler känner hopplöshet med mera.
Det finns med andra ord hur mycket som helst att fokusera på för oss socialdemokrater och utveckla vår politik för. Nu kör vi!
Ola Möller tycker att socialdemokraterna nu måste upp på banan igen. Röda berget skriver om hur skolvalet slår i Malmö. Högbergs tankar skriver om Margot Wallström. Jämlikhetsanden om den skeva jämlikheten i Sverige. Martin Moberg lyfter upp att skolan ska vara utjämnande men är det inte i dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar