torsdag 26 juli 2012

Massarbetslösheten ökar

I dag presenterade Konjunkturinstitutet hur den svenska ekonomin ser ut. Det ser inte bra ut. Ekonomin i Sverige bromsar in och arbetslösheten har nått nivån 8,8 procent. Det här borde få varje debattör, politiker och ledarsida att fokusera sin energi på, vilket jag hoppas. Fredrik Reinfeldts låt gå mentalitet och politik har inte satt fart på Sverige. Det är dags att sätta fart.

I dag har en del ledarsidor fokuserat sig på att hylla RUT och ROT men det faller ganska platt till marken med tanke på det KI idag presenterade i dag. Nedväxlingen av svensk ekonomi har det varnats för under en tid men det verkar som att många har blundat för detta, speciellt regeringen Fredrik Reinfeldt.
Den inhemska ekonomin har problem. Det är den del som regeringen Fredrik Reinfeldt har lagt ned mycket energi och pengar på. RUT och ROT får här utgöra grundexempel tillsammans med sänkt restaurangmoms. Byggsektorn har problem och är tvungen att avskeda personal nu. Den privata tjänstenäringen är svag och detaljhandeln har problem. Den enda delen av svensk ekonomi som håller igång, och som är trots allt viktig för svensk ekonomi, är den exportinriktade delen. Tillverkningsindustrin steg men tyvärr kommer även här ske nedskärningar av personal. Det står ganska klart att svensk ekonomi befinner sig i allvarlig kris och regeringens satsningar inte har fungerat. Något som ledarredaktionerna borde fokusera på.
Massarbetslösheten ökar, upp till 8,8 procent, säsongsrensat till 7,5 lägre än i maj men högre än i april. Antalet arbetslösa är 465 000 personer. Det här är en oroande utveckling som socialdemokraterna inte bara har varnat för utan också lyfter fram politiska förslag för att lösa. Det går inte att luta sig tillbaka och hoppas att marknaden ska sätta fart igen och att man därmed ska kunna ta åt sig äran av det. Nya tag behöver göras.
Om regeringens åtgärder hade haft effekt borde ekonomin gå bättre, speciellt den privata tjänstesektorn och byggbranschen. Nu görs inte det. Svenskarna kommer inte heller att gå ut och äta mer när ekonomin försämras och fler människor blir arbetslösa. Den ekonomiska utvecklingen är negativ. Tyvärr togs inte chansen av regeringen i fjol och i år för att kunna lägga grunden för att få fart på svensk ekonomi och bygga landet starkare på kort, medel och lång sikt.
Eurokrisen påverkar hela världen. Vi kan se, som följer utländsk media, att världen har bromsat in. Ett antal områden har lägre tillväxt medan andra saknar detta. Sverige är en del av världen, även om en del inte verkar inse det. Man må glädjas över exempelvis starkare krona och att räntan sjunker drastiskt på grund av att andra flyr till säkrare statspapper men det är också ett klart tecken på att resten av världen går dåligt. För svenskt näringsliv är det ett problem med att kronan stärks efter som deras varor och tjänster blir dyrare än konkurrenternas. Då säljer man mindre och arbetslösheten ökar.
Arbetslösheten ligger som sagt i juni på 8,8 procent (7,5 procent). När den var på denna nivå i slutet av 2009, samt högre 2010, var oron stor och diskussionen intensiv. Nu sticker arbetslösheten upp igen. I KI:s undersökning säger själv olika branscher att de kommer att avskeda. Vi vet hur utvecklingen kommer att se ut.  Det är dags att det politiska samtalet kommer tillbaks till vad det hela handlar om. Det handlar om massarbetslösheten!
Högbergs tankar om dagens utspel från socialdemokraterna om bostadspolitiken. Röda berget ser positiva anslag i förslaget medan Johan Westerholm vill se mer konkreta förslag. Martin Moberg om ett bra förslag men det behövs mer. Veronica Palm om att det måste investeras mer i byggandet. Peter Andersson om att det äntligen finns hopp om bostadspolitik igen.

7 kommentarer:

 1. "Ekonomin i Sverige bromsar in och arbetslösheten har nått nivån 8,8 procent." skriver Roger Jönsson.

  Ingen fara detta lär Reinefeldt lösa med fler invandring därmed kan han säga att typ 400 000 fler har fått arbete.

  Det är ju så retoriken varit.
  Före valet 2010 var det 100 000 fler som sysselsats.i vår har siffrorna handlat om 200 000 fler sysselsatta och det senaste var 300 000 fler sysselsatta. hur det stämmer ja nog stämmer det kanske har inte kollat själv , Men om befolknigen ökar flyttbara arbetskraften från EU strömmar in så nog kan siffrorna stämma.
  Men det sänker inte arbetslösheten.

  På detta vill han ogärna omtala att sysselsättningsgraden och arbetslösheten ökat samt att befolknigen ökat sedan 2006 med ungefär Malmös storlek.

  Manipulationens retoriske mästare ( Reinfeldt, Borg )lär komma med nåt fiffigt även om detta med ökande arbetslöshet.Blir intressant höra.
  Förmodligen så rår väl sossarna för det
  eller att en finanskris av nåt slag dragit förbi Sverige.
  Eller så är det media som försöker smutskasta honom och det är sossarna som ligger bakom.

  Det är ungefär så det brukar låta när reinefeldt känner sig sårad.

  SvaraRadera
 2. PS Vill omtala att sysselsättningsgraden minskat
  vilket blev felskrivit i min kommentar.

  SvaraRadera
 3. Rot och rutavdrag har ökat och överstiger nu drygt en miljard kronor i förlorade skatteintäckter för staten enligt Skatteverket. Trots detta ökar arbetslösheten - man tar sig för pannan.
  Det visar sig nu att trots Moderaterna blivit största bidragsparti genom tiderna så kan de inte hålla styr på den stora arbetslösheten.
  De sänkte dessutom skatterna med över 100 000 kronor per år som skulle bli undergörande och sätta folk i arbete, ingen skulle längre behöva lämnas i utanförskap. Hoppsan!

  SvaraRadera
 4. Fredrik Reinfeldt har blivit prövad av verkligheten och blivit underkänd. Man kan prata hur mycket som helst om att den sista raden i statsbudgeten är på plus och därmed är det ordning och reda i statens finanser. Det är de inte när arbetslösheten nu ligger på 465 000 stycken.

  SvaraRadera
 5. Arbetslöshet är ju ett idiotisk mått, om regeringen begränsar folks möjlighet att vara sjukskriven i åratal för tennisarmar eller "utbrändhet" som var på modet et tag, så är det självklart att arbetslösheten ökar... Trams och åter trams, börja mäta på riktigt istället, AMS statistik är BS..

  Var själv arbetslös och hade försörjningsstöd när S hade makten och det var så uppenbart att Arbetsförmedlings uppgift då var att med alla medel dölja arbetslösheten.. Blev avskriven om jag missade ett enda möte, när jag sen blev inskriven på nytt så var jag helt plötslig inte långtidsarbetslös längre... Var till och med förtidspensionerad ett tag där utan att förstå det..

  Men som tur var fick jag ordning på mitt liv och idag räknas jag nog som höginkomsttagare??(statlig skatt)
  Jag har sätt min levnadsstandard öka år för år, med både jobbskatteavdraget och annat, är helt övertygad om att jag hade varit kvar i biddragsträsket om S hade haft makten.

  En sak som är säker är att jag blir de första som förtidspensionerar sig så fort S har "återställt" sjukförsäkringen.

  SvaraRadera
 6. Håller med "anonym" att det går och trixa hur som helst med arbetslöshetsmåttet som därför inte är tillförlitligt.

  Det vi däremot kan se är att ROT, RUT och nu senast den sänkta restaurangmomsen är gigantiska fiaskon ur ett sysselsättningsperspektiv. Sen att statliga media gör idiotiska undersökningar för att skapa legitimitet åt de s.k. reformerna är närmast skrattretande.

  SvaraRadera
 7. Detta trixande ser vi i dag med sjukskrivningarna där långtidssjuka skrivs ut och när de kommer in igen räknas de som "nya" och börjar på dag 1.

  När socialdemokraterna styrde 2003-2006 sänktes skatten med 1 000 kronor i månaden för alla.

  RUT/ROT behöver göras om för att få bättre effekt samt förbättra den svenska ekonomin och miljön på längre perspektiv.

  SvaraRadera