tisdag 3 juli 2012

När kommer Kd att lämna (m)alliansen i Ystads kommun?

Jag hade tänkt att ligga lite lågt ett tag och fundera vidare på än det ena och det andra men nu får det vara slut med det. Den första postningen jag nu gör fokuserar på den styrande (m)alliansen i Ystads kommun. En majoritet som är bräcklig, speciellt efter två ledande kristdemokraters utspel i dagens Ystads Allehanda. Efter denna finns bara en fråga som kräver ett svar: När kommer Kd att lämna (m)alliansen i Ystads kommun?
I valet 2010 gick kristdemokraterna till storms mot etableringen av EWP i Ystads hamnen, ett vindkraftstillverkande företag. Man ville istället att en ny stadsdel skulle byggas och slog upp detta stort som något nytt (som om det skulle vara nytt när alla andra städer göra samma sak). Nya röster vanns på detta löfte och kampen mot EWP:s etablering.
Moderaterna insåg att detta var en stöttesten i förhandlingarna med Folkpartiet, Centern, Miljöpartiet och Kristdemokraterna. Det slutade i att just i denna fråga fick partierna agera som man själv ville.

Kristdemokraterna har under denna mandatperiod i olika debattartiklar, på kommentarsplatser i Ystads Allehanda och Skånska Dagbladet samt i kommunfullmäktige med emfas fört ut sitt budskap. Det har också på dessa arenor utövats prickskytte mot de egna allianskamraterna, speciellt kommunstyrelsens ordförande, moderaten Kristina Jönsson.
Dagens debattartikel går till attack mot Ystads kommun och därmed den styrande majoritet som man själv är en del av. Kommunfullmäktige har beslutat om att satsa på EWP och därmed har den styrande majoriteten i Ystads kommun, som kristdemokraterna är en del av, fått i uppdrag att förverkliga detta. Kristdemokraterna sitter därmed med i detta och ska förverkliga etableringen.
Kristdemokraterna Joakim Strandberg och Peter Lindhe anser att ”Personligen är vi oerhört skeptiska till hur Ystads kommun hanterar ärenden kring hamnen.” De skriver också ”Gör nu Ystads invånare en stor tjänst och lämna förhandlingsbordet med EWP…”.

Det är intressant att i budgeten för 2013-2015 som kommunfullmäktige i Ystad tog onsdagen den 20 juni kom inte kristdemokraterna med ett annat budgetförslag än det som (m)alliansen i sin helhet la. Om kristdemokraterna menar allvar med sin kritik hade man där kunnat lägga ett annat förslag rörande hamnen som visar på det Joakim Strandberg och Peter Lindhe skriver. Det gjordes inte.

Jag gissar att Joakim Strandberg och Peter Lindhe tyckte att dagens debattartikel var perfekt att skriva och få in i Ystads Allehanda. Istället visar den på ett trovärdighetsproblem för kristdemokraterna när det gäller hamnen, intresset för makten och vad man nu ska göra. Man kan inte längre komma med dessa debattartiklar då dessa inte längre fyller någon funktion. Den fråga som Kd nu måste besvara är: När tänker Kd lämna (m)alliansen i Ystads kommun?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar