söndag 8 juli 2012

Två tekniska högskolor

Fredrik Reinfeldt och moderaterna har levt högt på jobbfrågan. Så pass högt att man har mer eller mindre ”idiotförklarat” kritiken mot de saker man har infört samt det andra vill se istället. Självförtroendet har varit högt men efter nästan sex år vid makten råder det massarbetslöshet i Sverige, antalet arbetslösa ligger på 8,1 procent. Det viftas bort och istället talas det om att sänkningen av restaurangmomsen på 5,4 miljarder kronor ska vara det som ska få ned arbetslösheten. I kritiken mot detta har nu kommit in ytterligare en dimension i form av två stycken tekniska högskolor.

I går var det Stefan Löfvén som talade i ett proppfyllt Almedalen. Fredrik Reinfeldt trodde nog att han hade jobbfrågan som i en liten ask, speciellt efter sitt eget framträdande, men hela frågan ryktes bort mitt framför ögonen på honom av Stefan Löfvén och socialdemokraterna.
Sedan lanseringen av sänkt moms för att äta mat på restaurangen, catering och liknande har framför allt moderata riksdagspolitiker försvarat detta med näbbar och klor. Alla som är mot denna sänkning är därmed för att arbetslösheten ökar. Ett dåligt sätt att argumentera på då det låser hela debatten. Stefan Löfvén har valt en annan vinkel. En vinkel som faktisk visar på att det går faktiskt att satsa på att bekämpa arbetslösheten på både kort och lång sikt.
Kostnaden för den sänkta restaurangmomsen kostar lika mycket som två stycken kungliga tekniska högskolor. Varje år går det närmare 15 000 studenter på Kungliga tekniska högskolan, KTH. Studenter som är högvilt för svenska arbetsgivare och som startar nya företag, som i sin tur anställer folk. Det finns cirka 839 lärare och 1600 doktorander. Det är ett av Sveriges ledande högskolesäten.
Socialdemokraterna har fört fram kritik mot sänkningen av restaurangmomsen då vi anser att pengarna kan användas mycket bättre, vilket gynnar de som är arbetslösa och de som arbetar. Stefan Löfvén pekar helt korrekt på att vi måste använda dessa 5,4 miljarder kronor på ett annat sätt. Om vi hade valt att satsa dessa pengar på att bygga två helt nya tekniska högskolor skulle det innebära att ytterligare 30 000 studenter fick möjligheten att läsa tekniska program och kurser, ytterligare 3200 fler doktorander hade funnits i Sverige tillsammans med närmare 1680 stycken högskolelärare. Det hade varit en bra satsning som hade inneburit:
1: Förstärkning av den svenska konkurrenskraften på den globala marknaden.
2: Framväxten av nya företag.
3: Svenska arbetsgivare hade fått möjlighet till att kunna rekrytera många nya kompetenta medarbetare.
4: Istället för arbetslöshet hade många fått möjligheten att plugga på högskolenivå och därmed fått nya möjligheter till att förverkliga sina drömmar.
5: En minskning av gapet gentemot andra länder som storsatsar på högskolan.
Även om Kina och Indien ”spottar” ut massvis med högskoleutbildade personer skulle Sverige minskat lite grann på detta gap. För en viktig signal har nu årskurs nioeleverna skickat till politikerna i Sverige två år i rad. De vill ha högskolebehörighet för de ser den långsiktiga vinsten med det för dem.
Stefan Löfvéns enkla jämförelse visar att Sverige måste tänka smartare om vi ska ha en chans att minska arbetslösheten samt skapa massvis med nya välbetalda arbetstillfällen i Sverige. Vad tycker du bygger Sverige bättre och starkare?
För övrigt anser jag att handelsminister Eva Björling ska avgå (samt att Securitas slutar krypa för överhögheten för här har företaget gjort bort sig).
Röda berget i en mediesammanfattning av Stefan Löfvéns tal. Martin Moberg sammanfattar Almedalen. Parkstugan skriver om talet. Ulf Bjereld tar upp Stefan Löfvéns debut i Almedalen. Anna Vikström om ett tal som ger hopp. Högbergs tankar om att talet fick grönt. Katrine Kielos i en form av analys. Svd1 i en analys, Svd 2. DN1, DN2. Dagens Arena om socialdemokratins spelidé utifrån fotbollstermer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar