onsdag 18 juli 2012

Vad tänker S i Stockholm göra för 47 400 studenter?

Närmare 47 400 studenter fick besked om att de har kommit in på en utbildning på någon av Stockholms lärosäten. Det är 2 000 fler än 2011. Många finner Stockholm attraktivt och vill studera där men det som möter en student är bara 12 000 studentlägenheter, varav 83 stycken nya byggdes förra året. Behovet ligger på närmare 7 000 – 8 000. Nu styr inte socialdemokraterna i Stockholms stad eller i de flesta av Stockholms läns kommuner, med vissa undantag, men vad tänker partiet göra för områdets studenter?

Stockholm är en viktig motor i svensk ekonomi, finns dock fler motorer. Många vill plugga, bo och arbeta i denna stad och län. Här finns möjligheter till att skapa sig en framtid som man är nöjd med men också vara med och utveckla området på olika sätt. För den som vill studera erbjuds det lärosäten av hög kvalitet och sedan ett arbetsliv som det går att göra karriär inom. Perfekt för en stad som vill ligga i framkanten.
Det borde med andra ord vara ett gyllene tillfälle för Stockholm att skörda frukterna men istället riskerar ”skörden” slå helt fel. Bristen på studentbostäder slår hårt mot studenterna som därmed inte kan gå den utbildning de vill gå. Stockholm blir den stora förloraren på detta.

Vad gör socialdemokraterna i Stockholm för att möta detta? Jo, fokus verkar mest ligga på att stoppa Slussen och förändringen av den. Nu vet jag att det finns en del saker att fundera närmare på när det gäller det projektet men allt för mycket energi har lagts på detta. Istället borde socialdemokraterna, både i staden och länet, fokusera sig på studenternas och de ungas situation rejält. Bostäder är en bra fråga att gå in i, diskutera och komma fram med skarpa förslag som leder till att byggnationen skjuter rejält med fart, att lärosätena får studenter och att Stockholm begåvas med människor som kan se Stockholm utifrån annat ljus.
Stockholm har en dragningskraft men i takt med att studenterna får svårt att bo, tvingas tacka nej till kurser och program kommer detta att minska. Människor kommer att söka sig till andra städer för att få förstklassig utbildning. Socialdemokraterna har med andra ord en perfekt möjlighet att ta tag i denna fråga, plus andra som har med studenter att göra, och visa att det är S som inte bara ser dagens problem utan lyssnar samt kommer med skarpa förslag som gynnar människor på olika sätt.
Det är med andra ord dags för S att ta tag i denna mycket viktiga fråga och visa att det gör faktiskt skillnad vem som styr.
Johan Westerholm om en stormakt i gungning, vilket Martin Moberg också lyfter upp.

1 kommentar:

  1. Väldigt tjat om Stockholm...

    Du som bor i Ystad borde inse att 08-land är en perifer håla långt borta från den europeiska kontinenten. Var glad att du bor i rätt del av vårt land.

    SvaraRadera