tisdag 10 juli 2012

Vår frihet hotas

I går gick det att läsa i Aftonbladet om att en facklig representant har blivit misshandlad och hotad av kriminella med kopplingar till ett bemanningsföretag. Facket hade kallat till förhandlingar rörande ogiltiga uppsägningar, löneanspråk och utebliven semesterersättning. En av de fackliga representanterna blev sedan misshandlad och hotad i sitt hem samt tvingad att ringa till bemanningsföretaget och dra tillbaks de fackliga kraven. Det här är ett övergrepp, inte bara mot den enskilde fackmedlemmen utan också på oss alla. En frihet som hotas av kriminella gäng som använder företag för sin kriminella verksamhet.

Det är skrämmande att se hur fackliga medlemmar runt om i Sverige hotas och trakasseras men det vi nu ser är ett steg som jag trodde aldrig vi skulle behöva se i vårt land. Självklart utgår jag ifrån nu att alla partier i Sveriges riksdag tar avstånd från detta, att regeringen nu tänker skärpa lagstiftningen rörande hot och trakasserier mot fackliga medlemmar och ombud, att åklagare och polis lägger ned resurser på att få detta till domstol samt att bemanningsföretaget namnges fullt ut i media och att dess ägare får ställas till svars för det som har hänt.
Dock behövs ytterligare åtgärder. Socialdemokraternas Morgan Johansson har vid ett flertal tillfällen gått ut och pekat på att samhället måste ta kampen med den organiserade brottsligheten. Den organiserade brottsligheten går in och tar över företag, har andra kopplingar till vissa företag eller startar upp sådana för att tjäna än mer pengar och/eller tvätta svarta pengar vita. Genom lönedumpningar, svartjobb och liknande kan brottsligheten tjäna grova pengar. Detta måste tas på största allvar.
Det är därmed inte så konstigt att den organiserade brottsligheten och mindre kriminella gäng ser facken, och därmed arbetarrörelsen, som ett stort hot. Kollektivavtalen utgör ett golv som har ett pris som den organiserade brottsligheten inte vill betala. Det blir därmed ”naturligt” för sådana personer verksamma i detta att hota, trakassera och misshandla fackliga representanter samt hota anställda om dessa vill gå med i ett fack.
För samhället gäller det att ta avstånd från det, isolera de företag som är inblandade i detta och dra dem inför domstol tillsammans med den organiserade brottsligheten. Samtidigt behöver lagstiftningen skärpas, liksom att övervakningen av den organiserade brottsligheten ökar. Arbetsgivarorganisationerna behöver också ta krafttag mot detta och sätta stor press på företag som har inblandning av den organiserade brottsligheten/kriminella gäng.
Jag hoppas att det som nu har hänt blir en enorm väckarklocka för samhället och att vi nu gemensamt sätter igång ett arbete med att städa upp. Det är hög tid för det. För det vi ser är ett hot mot oss alla, inklusive alla seriösa företagare som kämpar hårt varje dag. För dem är detta också ett hot.

1 kommentar:

  1. Underbart att se att en sosse skriver om en SAC-medlem! Tack Roger, det är så här vi måste möta hotet!!

    SvaraRadera