tisdag 14 augusti 2012

Baksmälla och kaffet i halsen

För ett par veckor sedan kom siffror rörande svensk ekonomi. Många blev glada då det visade sig att BNP var bättre än många trodde. Det pratades om att Sverige står starkare och verkar klara av den ekonomiska krisen. När man studerade siffrorna närmare visade det sig att den svenska hemmamarknaden, speciellt tjänstesektorn, stod och stampade. Det som drog runt den svenska ekonomin är exportindustrin. Det var faktiskt nästan lite av klang och jubelfest. Risken är nu stor för både baksmälla och kaffet i halsen.

I dag har både Frankrike och Tyskland presenterat sina BNP-siffror. Frankrike står på nolltillväxt medan Tyskland har 0,3 procents ökning. En del ekonomer pustar ut lite grann just nu då man förväntade sig sämre siffror men samtidigt är detta en enorm väckarklocka. Europas två största ekonomier står i stort sätt stilla och stampar på samma ställe. Det är oroande siffror som har kommit och visar på att Europa är i en mycket djup kris där den valda politiska inriktningen inte fungerar.
Runt om i Europa ser man allvarligt på detta men man är än mer orolig över hur den tredje största ekonomin och den fjärde ser ut. Länderna är Italien och Spanien och båda ekonomierna krymper. Både Frankrike och Tyskland har mycket affärer med dessa länder och går dessa minus slår det än mer mot båda dessa länder. En farlig utveckling. Storbritannien har också en negativ utveckling med en krympande ekonomi.
Lägger vi sedan till utvecklingen i USA, som Europa är mycket beroende av som exportmarknad ser det mycket mörkt ut. Tyskland är definitivt beroende av USA. Indien och Kina bromsar också in allt mer, från högre tillväxttal men det sker en märkbar inbromsning. De båda, speciellt Indien, är beroende av den europeiska marknaden för sin export. Nedgången i Europa slår mot dessa länder, vilket i sin tur drar med andra länder som i sin tur är beroende av Indien och Kina.
Hur är det för Sverige då? Sverige är enormt beroende av det som sker i världsekonomin. Det är exportindustrin som drar runt de andra inhemska hjulen i vår ekonomi.

Av Sveriges tio största handelspartners är åtta europeiska länder, där Tyskland är vår största handelspartner. Frankrike finns också med på listan. USA, med dess svaga ekonomi, finns också med bland de tio största. Den tionde är Kina. Av våra 15 största handelspartners är 12 i Europa och tre utanför. Till listan utanför Europa läggs Australien.
Det här är fakta och vi kan se att Sverige är mycket sårbart. Nedgången i Europa och USA slår mot svensk ekonomi. Nu när Kina också bromsar in kommer det också att påverka. Siffrorna från Frankrike och Tyskland ska oroa oss i Sverige och oroa oss rejält. Utvecklingen talar inte om en förbättring detta år eller första halvåret nästa år. Det är en realitet som vi måste förhålla oss till.
Risken är stor att arbetslösheten kommer att fortsätta upp, företag kommer att gå i konkurs, kommuner och landsting kommer att få fortsätta att skära ned vilket påverkar välfärden, människor kommer att få en osäker ekonomi, fler kommer att hamna i fattigdom, belastningen på socialbidragen kommer att fortsätta att öka och svensk ekonomi kommer att försvagas. I takt med detta kommer vi att få se en högerallians som kommer att hålla än hårdare i pengarna ”Då tiderna kan bli ännu sämre och vi behöver en buffert”. Utvecklingen ser farlig ut framöver.
Sverige behöver en nystart. Vi behöver bort ifrån ett avdragssamhälle, som nu växer fram, där det viktigaste är att kunna göra avdrag för en massa saker men som inte skapar nya arbetstillfällen som gör att svensk ekonomi snurrar igång på allvar. Den inhemska marknaden står stilla, där högeralliansen har satt in stöten när det gäller avdragssamhället.
Vi måste förhålla oss till hur verkligheten ser ut och den ser inte bra ut. Det är som sagt baksmälla och kaffet i halsen som nu dominerar.

Nedgång för orderingången till industrin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar