lördag 18 augusti 2012

Den passive Fredrik Reinfeldt

I dag har Fredrik Reinfeldt hållit sitt sommartal. Ett tal som tog upp socialdemokratiska satsningar på forskning och infrastruktur. Satsningentunnelbanan har S i Stockholm drivit ett bra tag. Nya grupper inom alliansen ska gå igång och ha till uppdrag att ta fram en ny politik för alliansen. Hur de grupper som redan nu arbetar inom exempelvis moderaterna ska förhålla sig och hur det dessa kommer fram till ska leda till vet nog inte ens Fredrik Reinfeldt. Dagens sommartal var ytterligare ett bevis på hur trött och idélös som Fredrik Reinfeldt och alliansen är.

Ett tydligt bevis för detta var, och är, Fredrik Reinfeldts, och moderaternas, fixering vid vad socialdemokraterna gör och inte gör. Det finns en desperation över detta. En statsminister som leder en regering som utgår från dagens samhällsproblem och möjligheter, är inte nöjd med utvecklingen och diskuterade ivrigt nya lösningar för att göra saker och ting bättre bryr sig inte om  vad oppositionen gör och inte gör.

Orsaken till att Fredrik Reinfeldt gör det är helt enkelt för att han har slut på idéer om hur Sverige ska gå framåt. Han och alliansen har kört helt fast och kan inte ta sig ur detta. Istället behöver han ha en motståndare som ska spotta ur sig förslag som han kan ställa sig i motsats till, utmåla motståndaren som någon som vill försämra samt ta de godbitar som kommer fram. Då kan Fredrik Reinfeldt framstå som slagkraftig och offensiv.

Socialdemokraterna har fört fram under hela våren förslag och pratat om jobben, jobben och åter jobben igen. En vårmotion har lagts med nya idéer för fler i arbete och rusta Sverige för att kunna klara av den globala konkurrensen.

Fredrik Reinfeldts sommartal är en uppvisning i en statsminister som inte kommer så mycket längre. Även om han kampanjestab är hungrig är han själv trött och lite desperat faktiskt. Om han hade haft idéer och en framtidsvision för Sverige ska han inte bry sig om oppositionen utan köra stenhårt rakt fram. Det gör han inte. Hade jag varit strateg för moderaterna hade jag varit mycket orolig. Det är konstigt att Lena Mellin inte inser detta.

Tord Oscarsson om att Mikael Dammberg sågar Fredrik Reinfeldts tal. Röda berget om att Reinfeldt ger en allmosa till Lööf. Högbergs tankar om att rädda alliansen. Martin Moberg om att Fredrik Reinfeldt bangar. Peter Andersson skriver om ett tal som saknade mycket.

3 kommentarer:

 1. Kan inte komma ifrån att jag tycker det var passande att Reinfeldt höll sitt tal i just Gustavsberg (här får ni tänka lite själva) då talet innhöll en massa ski...snack!

  SvaraRadera
 2. Jag tycker det var ett konstruktivt tal och inget ski... snack som ni vill göra gällande. Jag tycker ni bör hålla er till verkligheten och inte låta hatten fladdra för vinden.
  Rune Tedblad

  SvaraRadera
 3. Fredrik Reinfeldt kom med förslag men det han sa har redan aviserats innan. Både en proposition om infrastruktur respektive forskning har lovats. Inget nytt där. Det är mer intressant att se på vad han inte sa och fundera över varför han vill att socialdemokraterna ska komma med förslag. Fredrik Reinfeldt borde inse att om hans tolkning är rätt är det bananer honom att ösa på. En opposition som intebsäger något är jubguldläge för den som regerar. Det tar han inte tillvara. Slutsatsen blir därmed ganska glasklar.

  SvaraRadera