onsdag 29 augusti 2012

En allians i kris

I dag presenterar TV4 och Novus sin senaste opinionsmätning. En mätning som visar i siffror den kris som alliansen nu befinner sig i.

Egentligen är det så att den opinionsmätning som verkligen gäller är den som sker på valdagen när väljarna säger sitt men opinionsmätningar visar ändå på tendenser och utvecklingslinjer som är intressant att studera. Det kanske Fredrik Reinfeldt inte tycker som ledare för alliansen men det går inte att förneka att opinionsmätningarna ändå påverkar partierna.

Kristdemokraterna fortsätter att vara parkerad under fyraprocentsspärren till riksdagen. Det är ett parti som troligtvis kommer att åka ur riksdagen i valet 2014 om inte partiet sprattlar till och frigör sig från alliansen. Dess hjärtefrågor som vård och omsorg har helt smulats sönder av verkligheten där skandaler inom vården och kristdemokratiska politikers stöd för privata inslag har gjort att trovärdigheten i dessa frågor sjunkit. Samtidigt har man en bostadsminister som har totalt misslyckats.

Detta vet redan kristdemokraterna och arbetar utifrån detta. Dagens största chock för ett partis medlemmar är att Centern hamnar under riksdagsspärren. Så var inte tanken när Annie Lööf valdes till ny partiledare efter Maud Olofsson. Då skulle bytet bli en vitamininjektion för partiet och locka nya väljare till partiet. Istället har det blivit tvärtom.

Det pratas om att partiledare kan vara sänken eller flöten för sina partier. I detta fall ses resultatet. Det finns många frågor för det partiet att ställa sig men en av dem rör troligtvis om rätt partiledare har valts. Det är en fråga som många partimedlemmar kommer att brottas med under de närmsta veckorna. Utifrån dagens opinionsbildning skulle det inte förvåna mig om avgångskraven och ifrågasättandet kommer att komma. Partiet befinner sig i en mycket djup kris som påverkar hela alliansen. Kanske kommer Centern att klara sig kvar i riksdagen men partiet kan definitivt åka ur.

För socialdemokraterna så fortsätter stödet att öka. Denna gång med en procent upp till 34,8 procent. Denna mätning bekräftar än en gång att SIFOs mätning innan sommaren, där S fick närmare 38 procent inte var korrekt.

Det känns skönt att stödet ökar sakta men säkert för socialdemokraterna. Vi fortsätter att locka väljare från andra partier med vår politik. Nu är det bland annat kvinnor från Centerpartiet som stödjer S och vår politik. Det gäller för oss att arbeta vidare med att utveckla vår politik och fokusera på jobben och byggandet av ett hållbart samhälle och frihet.

Peter Johansson om att C läcker som ett badkar. Tord Oscarsson om dagens opinionsmätning. Ola Möller funderar kring mätningen. Peter Andersson om ett politiskt pris. Martin Moberg frågar sig vad Fredrik Reinfeldt nu tänker göra med tanke på att arbetslösheten ökar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar