onsdag 1 augusti 2012

En besk överenskommelse som kan bli en chock 2014

Nu är det många ledarsidor i borgerlig press som gnuggar händerna av förtjusning när nu Vattenfall har lämnat in ansökan om att bygga nytt kärnkraftverk (intressant att se oberoende liberala tidningar hemfalla åt denna marantatillställning). Nu hoppas de på att energifrågan ska bli en mycket viktig valfråga 2014. Orsak: Förhoppningar om att denna fråga ska förhindra en ny rödgrön regering. Det kan faktiskt bli precis tvärtom.

Högeralliansen ingick en energiöverenskommelse som fick kritik från början. Om man lyssnade noga på de olika högerpartierna efter överenskommelsen framkom det att denna båda förhindrade men också möjliggjorde ny kärnkraft. Centern ansåg att nu hade man åstadkommit ett smart förbud som skulle förhindra nya ansökningar om att bygga kärnkraft. Folkpartiet, men även moderaterna, ansåg tvärtom. I dag har vi facit.
Det är intressant att läsa de liberala tidningarnas stora förhoppning om att energifrågan nu ska bli en valfråga. Exempelvis lokaltidningen Ystads Allehanda, som mer än gärna kallar sig oberoende liberal men när man studerar ledarsidans analyser och kommentarer om än det ena och än det andra (speciellt i dag när det handlar om den ökande arbetslösheten) sitter man klart och tydligt i högeralliansregeringens knä, gnuggar händerna av förtjusning och hoppas valet 2014 blir ett bra val för alliansen.
I denna maranatastämning har dessa tidningar missat att alliansen i sig själv är inte överens. Det kan till och med bli så att förutom att kristdemokraterna försvinner ur riksdagen 2014 kan Centerpartiet gå samma öde till mötes och alliansen förlorar valet rejält. Det man förlorar på är förutom arbetslösheten, bristande framtidsvisioner och inte kan inge hopp är just detta med energifrågan.
För Centerpartiet är Vattenfalls ansökan förödande. Centern vill vara det gröna alternativet på den borgerliga sidan. Dess medlemmar och väljare vill inte ha kärnkraft men trots det valde ledningen att ingå överenskommelsen. Samma ledning har till sina medlemmar försäkrat om att ingen ny kärnkraft kommer att byggas. Med denna ansökan kullkastas detta. Borgerliga väljare som är mot kärnkraft och vill se fossilfri energiframställning kommer att fråga sig själva om det är lönt att rösta på C då partiet ingår i en allians som högst sannolikt kommer att godkänna ansökan.
Vart kommer dessa väljare att gå? Troligtvis till Miljöpartiet eller socialdemokraterna (beroende på var S landar i frågan). Väljare kommer att undvika att rösta på C och tidigare väljare kommer att överge partiet då man anser att det har svikit sina ideal.
Utifrån enbart energifrågan är risken mycket stor att högeralliansen förlorar på den och förlorar regeringsmakten. Självklart behövs det en blocköverskridande energiuppgörelse för landets bästa. En inbjudan till detta har skickats ut av socialdemokraterna och Stefan Löfvén. Detta har avisats av alliansen men Vattenfalls drag visar klart och tydligt att det var fel att göra så.
Johan Westerholm i en intressant analys av energifrågan. Olas tankar om Vattenfalls ansökan. Birger Schlaug är kritisk till ansökan. Vetenskapsbloggen anser att det behövs en uppgörelse om energin. Högbergs tankar om Annie Lööf som en svag ledare. Aftonbladet om Annie Lööf.

1 kommentar:

 1. Christoffer Willenfort2 augusti 2012 12:27

  Du glömmer de socialdemokratiska väljarna som är för kärnkraft. Vart skall de gå så S har bundigt sig vid masten hos MP ?

  För att påminna dig om mängden så kommer siffror från SOM institutets senaste mätning:


  S 9 27 32 12 20
  första siffran är "avveckla snarast"
  andra är "avveckla,men använd rektorerna tills de tjänat ut"
  tredje är "använd och förnya, bygg ej fler"
  fjärde är "använd och satsa på fler reaktorer "
  sista är "ingen åsikt/ej svar"

  Det ger 36% mot 44% till kärnkraftens fördel innom S.
  http://www.som.gu.se/digitalAssets/1331/1331622_2011---sikter-om-energi-och-k--rnkraft-2010.pdf

  SvaraRadera