måndag 13 augusti 2012

Räknas inte studenter?

Om ett par veckor är det 10 000-tals studenter som ska börja, eller fortsätta, studera vid högskola och universitet. För många av dem kommer det att bli en lång jakt på en bostad, en jakt som kan sluta i att de måste tacka nej till studier eller bo kvar på sin hemort och pendla. Det är dock ett stort problem och som måste åtgärdas. Tyvärr gör högeralliansen ingenting åt det trots att Sverige är mycket beroende av att människor studerar på högskola/universitet.

På debattsidan i Dagens Nyheter finns en mycket bra debattartikel som tar upp detta problem. Den lyfter huvudorsakerna i debatten på ett mycket bra sätt.
Jag håller med artikelförfattaren i dennes kritik. När det kommer till bostadsministern, Stefan Attefall (kd) är det löjligt att höra honom prata om att han inte vill se subventioner inom bostadssektorn för att det gynnar storföretagen samtidigt som han utan problem stödjer subventioner till ROT och till att det ska byggas äldreboenden. Bo Attefall och Fredrik Reinfeldt måste förklara hur det kommer sig att man gärna stödjer detta med subventioner från staten men när det kommer till studenter ska dessa bo i andra hand.
Det är anmärkningsvärt att det rika Sverige har en ledning som inte anser sig ha råd att satsa på att det byggs fler studentlägenheter. Det är inte bara individen som förlorar på detta utan också samhället i sin helhet. Bostadsbristen riskerar definitivt Sveriges möjligheter till att klara av den globala konkurrensen, skapa nya arbetstillfällen och kan leda till lägre ekonomisk aktivitet i hela landet, speciellt i studieorterna och deras närområden.
Sverige har under ett antal år missat chansen och det är ett stort problem. Saker och ting måste ske nu, inte om 10 år när skatter har sänkts i absurdum. Socialdemokraterna har lyft upp detta och det ska vi fortsätta med att göra. Vi gör det för studenternas skull och för att Sverige ska kunna klara av morgondagens utmaningar och möjligheter. Jag brinner för denna fråga och tänker lyfta den så ofta jag kan. Sverige har inte råd att människor tvingas tacka nej till eller hoppa av sina studier. Eller vad tycker du?

Martin Moberg skriver om att studenterans boendesituation är prekär.

1 kommentar:

  1. Leif Andersson13 augusti 2012 20:25

    Är väl ganska tydligt att regeringens bostadspolitik går ut på att skapa maximal bostadsbrist för att maximera bostadspriserna för besuttna bostadsägare.

    SvaraRadera