fredag 17 augusti 2012

Reinfeldt inträngd i ett hörn

Nu sätter sig högeralliansen ned för att förhandla om höstbudgeten. Det märks att de alla fyra känner trycket från en socialdemokrati som ser verkligheten och har idéer för hur utmaningar ska bemötas och möjligheter tas tillvara. Detta till skillnad från en trött och idélös högerallians. Nu läcker det ut vad de olika borgerliga partierna tänker kämpa för med näbbar och klor. Satsningar på infrastruktur och forskning står högt på agendan. Detta eftersom det är två saker som socialdemokraterna har drivit på i. Fredrik Reinfeldt är med andra ord inträngd i hörnet. 

Sakta men säkert har högeralliansen bromsat in och står i dag stilla. Visionerna är borta, liksom nya konkreta idéer för framtiden. Verkligheten har kommit i kapp högeralliansen. Svulstig retorik kan inte dölja hur det ser ut. Fredrik Reinfeldt försöker därmed köra med gamla knep men om inget nytt sker kommer han tvingas av väljarna att avgå i valet 2014.

Höstbudgeten kan komma att innehålla satsningar på infrastruktur på upp emot fem miljarder kronor samt ungefär lika mycket på forskning. Det kan verka mycket men för infrastrukturen är det ungefär som att göra en indexuppräkning. Det vill säga att den mängden pengar som avsatts minskar i värde och måste detta kompenseras för att man ska kunna göra samma saker. De nya pengar som kommer anser jag handlar just om detta, att indexuppräkna. Varken mer eller mindre.

Denna satsning, liksom på forskning, är för lite för att Sverige ska kunna klara av den globala konkurrensen. Det handlar om att få folk till och från sina arbetsplatser men också att svenska företag ska kunna exportera sina varor utan problem. Fem miljarder kronor räcker inte långt. I andra länder runt om i världen, speciellt i östra Asien, görs massiva satsningar som gör att Sverige tappar i den globala konkurrensen.

Det märks dock att Fredrik Reinfeldt och hans partiledarkollegor från de andra partierna är trängda av socialdemokraternas frammarsch. Det var nog flera på den sidan som räknade med att S skulle nog stå och stampa på lågt stöd bland väljarna under mycket lång tid. Så är inte fallet och nu vet inte högeralliansen vad man ska göra.

De olika partiledarna i högeralliansen står inför utmaningar. Förutom de senaste dagarnas skriverier och avslöjande som har gjort att Anie Lööf har hamnat i centrum brottas både Centerpartiet och kristdemokraterna med mycket lågt förtroende i väljaropinionen. Båda partierna kan trilla ut ur riksdagen i valets 2014.  Detta i kombination med det jag skrev ovan om S gör att det är huggsexa. Den som förlorar kommer att gå  kräftgåg i opinionen. Socialdemokraterna visar att det är vi som driver debatten nu. Fredrik Reinfeldt vågar inte låta bli att satsa  infrastruktur och forskning.

Ulf Bjereld analyserar Annie Lööf. Högbergs tankar höjer ett varningens finger. Röda berget ställer en fråga om Annie Lööf och undrar vad Fredrik Reinfeldt kommer att säga i morgon. Martin Moberg skriver om att unga vuxna behöver bostäder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar