lördag 29 september 2012

Den som visar ansvar vinner valet 2014

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg älskar att använda ordet ansvar. Det är ansvar för statens finanser som är i centrum. Det har de båda skördat framgångar på men det verkar som att det har skett en förändring från väljarna på detta. En förändring som gör att alliansen i dag har svårt att slå igenom i opinionen. För det "ansvar" som dessa båda herrar pratar om handlar definitivt inte om ansvar för svenska folket och ansvar för framtiden, något väljarna reagerar på.

I dag har det presenterats en opinionsundersökning hos DN/Ipsos som visar på att socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans har mer stöd av väljarna än hela alliansen. För Fredrik Reinfeldt innebär det fortsatta problem som bottnar i idélöshet, repetition samt att alliansen inte längre uppfattas som nytt och fräscht. Samtidigt har verkligheten kommit ikapp honom där hög arbetslöshet, ökade klyftor, fler lever i fattigdom, urholkade socialförsäkringar, ett otryggare samhälle, minskat bostadsbyggande och en välfärd som urholkas allt mer. Något som väljarna ser och reagerar på.

Trots att alliansen har rest land och rike runt och presenterat sin senaste budget har det inte slagit igenom i opinionen. Jag tror mycket på att väljarna ser att förslagen som högeralliansen lägger är nästan samma som socialdemokraterna la i förra årets budget och har pratat om sedan Stefan Löfvén blev partiledare. Det betyder att alliansens och högerledarsidors tal om att S inte talar om vad man vill och liknande är något som väljarna inte håller med om. För Fredrik Reinfeldt innebär det med andra ord att hans triangulering, att ta över motståndarnas frågor och göra om dem till sina, inte fungerar.

Jag tror också att väljarna letar efter ett annat ledarskap för Sverige. Det handlar om att finna en ledare som tar hand om alla i samhället, som tar ansvar men som också prioriterar och förklarar dessa prioriteringar. Det är därför som alliansen inte slår igenom på samma sätt som innan och att väljarna söker efter ett annat val.

Vi kan se att Fredrik Reinfeldts ansvarstagande har handlat om att använda statsbudgeten för att forma ett annat samhälle, ett samhälle som bygger på avdrag, gynna de mest välbeställda, ta fram en låglönemarknad och sakta men säkert omforma välfärdssamhället till att bli ett samhälle som ger en basvälfärd och att du och jag får köpa försäkringar för att kunna få välfärd. Till detta ska läggas exempelvis alliansens ovilja att komma överens om energifrågorna med oppositionen, kampen mot arbetslösheten, få igång ekonomin och liknande.

Stefan Löfvén och socialdemokraterna gör rätt i att fortsätta att prata om att göra upp över partigränserna för att få tillstånd bättre lösningar. Det tilltalar väljarna och det är i sann socialdemokratisk anda. Det är att visa ansvar och att ta ansvaret. Krydda det med klara prioriteringar så har vi en övergripande inriktning som klart visar för väljarna att vi tar ansvar för alla och för hela Sverige. Det är vägen mot framtiden.

Ola Möller om dagens opinionsmätning och att hur mitten definieras i svensk politik beror på vilket perspektiv man utgår ifrån. Martin Moberg om vikten att arbeta på för socialdemokraterna. Peter Andersson skriver om att alliansens budget imponerar inte på väljarna. Högbergs tankar om det ideologiska vattenpasset. Lena Sommestad skriver att nu finns chansen för socialdemokraterna att profilera sig i frågorna. Annarkia om socialdemokraternas steg framåt. 

1 kommentar:

 1. Vi kan inte ha en statsminister som inte kan hålla ihop sin familj, Hur ska en sådan kunna hålla ihop ett helt land.
  Vi ser ju också hur Moderaterna vill skapa klyftor medvetet allt för att Svenskt näringsliv ska kunna få tag i billig arbetskraft.

  Det är dags vi får en politik där man tar ansvar för hela folket där man slutar förfölja folkgrupper för att gynna en girig överhet.

  Vi måste stärka fackförening och slå sönder Svensk Näringsliv med Myrdalnäsblåsaren.
  Nu ska ju även skattebetalarnas girighag slå sig i komp med Svenskt näringsliv enär han ska lämna
  Skattebetalarnas förening.

  Det är dags arbetarörelsen vässar klorna när dessa skatteegoister försöker ta arbetarklassens pengar.

  SvaraRadera